Een goede enge film is een onverslaanbare ervaring. De schrikreacties, spanning, verrassingen, adrenalinestoten, schokken, verbazing, angst, zorgen, onverwachte plotwendingen en natuurlijk de opluchting wanneer de aftiteling begint, bieden een filmbelevenis die niet te evenaren is.

Laten we eens kijken naar de tien engste films ooit gemaakt:

10. Rosemary’s Baby (1968)

Rosemary's Baby (1968) Trailer #1 | Movieclips Classic Trailers

Roman Polanski, de Poolse regisseur, is geen onbekende als het gaat om controverses. Zowel in zijn filmcarrière als in zijn persoonlijke leven heeft hij veel kritiek gekregen. In 1968 schokte hij de wereld met de film ‘Rosemary’s Baby’. Mia Farrow speelde Rosemary Woodhouse, een zwangere vrouw die vermoedt dat haar man hun ongeboren kind heeft aangeboden aan een sekte voor een ritueel. Polanski gebruikte psychologische technieken om het publiek een ongemakkelijk gevoel te geven. De film was een groot succes en wordt door velen als een meesterwerk beschouwd.

9. Se7en (1995)

Se7en (1995) Official Trailer - Brad Pitt, Morgan Freeman Movie HD

Na het regiedebuut van David Fincher in 1992 met ‘Alien 3’, maakte hij in 1995 een geweldige comeback met Se7en. Morgan Freeman en Brad Pitt schitterden als detectives die gruwelijke moorden, gebaseerd op de zeven hoofdzonden, proberen op te lossen. Het resultaat was een spannende rit met een schokkende twist aan het eind.

8. Psycho (1960)

Psycho Official Trailer 1960 HD

Alfred Hitchcock, een van de grootste regisseurs ooit, heeft veel klassiekers op zijn naam staan. ‘Psycho’ wordt vaak beschouwd als zijn meest iconische horrorfilm. Een motelmysterie waarin Janet Leigh’s personage een onvergetelijke ontmoeting heeft met Norman Bates, meesterlijk gespeeld door Anthony Perkins.

7. Halloween (1978)

"Halloween" 1978 Original Movie Trailer (HD)

John Carpenter is een legendarische naam in de horrorwereld. Met ‘Halloween’ introduceerde hij Michael Myers, een moordlustige psychopaat met een voorliefde voor tieners. Deze film heeft de weg vrijgemaakt voor talloze slasher-films die volgden.

6. The Ring (2002)

The Ring - Trailer (2002)

Na het enorme succes van de Japanse horrorfilm ‘Ringu’ in 1998, besloten de Amerikanen hun eigen versie te maken. Gore Verbinski kreeg de zware taak, maar het resultaat was net zo angstaanjagend. Een verhaal over een videoband die iedereen doodt die hem bekijkt.

5. Jaws (1975)

Jaws Official Trailer #1 - Richard Dreyfuss, Steven Spielberg Movie (1975) HD

Regisseur Steven Spielberg heeft een indrukwekkende reputatie. Zijn filmografie, die hoogtepunten bevat zoals ‘Raiders of the Lost Ark’, ‘Jurassic Park’ en ‘Saving Private Ryan’, spreekt voor zich. Maar de film die Spielberg op de kaart zette, was ‘Jaws’ uit 1975. Deze film vertelt het verhaal van een groep mannen die een moordlustige witte haai opjagen nabij het fictieve Amerikaanse stadje Amity Island. Jaws had alles: spanning, drama, verbluffende special effects en een van de meest iconische filmsoundtracks ooit. Spielberg liet zijn meesterschap zien door de spanning gedurende de hele film op te bouwen. Het is dan ook geen verrassing dat de film zo hoog scoort met een 98% Fresh rating op Rotten Tomatoes en een indrukwekkende 8.1/10 op imdb.com.

4. The Silence of the Lambs (1991)

The Silence of the Lambs Official Trailer #1 - Anthony Hopkins Movie (1991) HD

In 1981 introduceerde schrijver Thomas Harris zijn creatie Dr. Hannibal Lecter voor het eerst in de roman ‘Red Dragon’. Lecter, een psychiater, was een gevaarlijke, charmante en kwaadaardige man met een voorliefde voor mensenvlees. ‘The Silence of the Lambs’ uit 1991 is een verfilming van Harris’ vervolgroman en werd een wereldwijd fenomeen. Sir Anthony Hopkins speelde de angstaanjagende Lecter terwijl Jodie Foster de rol van FBI-agent Clarice Starling op zich nam. Hopkins zette een betoverende prestatie neer die hem een Oscar opleverde. De film ontving uitstekende recensies van zowel critici als het publiek, en scoort momenteel een 96% Fresh rating op Rotten Tomatoes en een 8.6/10 op imdb.com.

3. The Texas Chainsaw Massacre (1974)

The Texas Chain Saw Massacre (1974) - Movie Trailer

‘The Texas Chainsaw Massacre’ was in 1974 een shock voor het filmpubliek. Deze gruwelijke film introduceerde de wereld aan Leatherface en zijn kannibalistische familie. De film werd in veel landen verboden vanwege zijn schokkende inhoud. Ondanks de controverse wist de film een cultstatus te bereiken. De meningen van critici waren verdeeld, maar de film heeft momenteel een waardering van 91% Fresh op Rotten Tomatoes en een score van 7.5/10 op imdb.com.

2. The Exorcist (1973)

The Exorcist (1973) - Official Trailer - William Friedkin Horror Movie HD

‘The Exorcist’ is een van de meest controversiële films ooit gemaakt. De productie was doordrenkt van tragedie en veel bioscopen weigerden de film te vertonen. Toch werd het een horror klassieker. Linda Blair speelt een 12-jarig meisje dat bezeten raakt door een demon, en Jason Miller is de getormenteerde priester die haar probeert te redden. ‘The Exorcist’ was niet alleen visueel angstaanjagend, maar psychologisch verontrustend. Het is dan ook geen verrassing dat de film een 88% Fresh score heeft op Rotten Tomatoes en een waardering van 8.0/10 op imdb.com.

1. The Shining

The Shining - Official Trailer [1980] HD

“All work and no play makes Jack a dull boy.”

Met ‘The Shining’, gebaseerd op het gelijknamige boek van Stephen King, werden deze woorden voor altijd in de filmgeschiedenis gegraveerd. Stanley Kubrick’s verfilming, met Jack Nicholson en Shelley Duvall in de hoofdrollen, is een meesterwerk van psychologische horror. Het is dan ook geen wonder dat de film wordt beschouwd als de engste film ooit gemaakt. Met een 92% Fresh rating op Rotten Tomatoes en een 8.5/10 op imdb.com, blijft ‘The Shining’ een must-see voor elke horrorfan.

Als je ‘The Shining’ nog nooit hebt gezien, is dit het moment om samen met een vriend de film te bekijken. Je zult er geen spijt van krijgen.

FLIMFUN
© 2023 filmfun.nl