Anthony Hopkins, geboren op oudejaarsavond 1937 in Wales, werd geïnspireerd door de Welshe acteur Richard Burton om drama te studeren. Na succes in het theater en een periode als understudy voor Laurence Olivier, maakte Hopkins de overstap naar televisie en film. Zijn doorbraak kwam met zijn rol als Richard the Lionheart in “The Lion in Winter” (1968). Hoewel hij alom werd geprezen voor zijn werk, werd hij pas op 54-jarige leeftijd een huishoudnaam met zijn vertolking van de kannibalistische seriemoordenaar in “The Silence of the Lambs” (1991), wat hem een Oscar opleverde. Hier zijn zijn 20 beste films, gerangschikt van minst naar meest indrukwekkend:

18. Thor (2011)

Als Odin, de koning van Asgard, werd Hopkins een deel van het succesvolle Marvel-universum. Zijn vertolking van de strenge maar liefhebbende vader van Thor en Loki voegt diepte toe aan het verhaal.

17. Bram Stoker’s Dracula (1992)

In deze versie van het klassieke horrorverhaal, geregisseerd door Francis Ford Coppola, speelt Hopkins de vampierexpert Dr. Abraham Van Helsing.

16. The Mask of Zorro (1998)

Hopkins speelt Don Diego de la Vega, de originele Zorro, die Antonio Banderas traint om zijn mantel over te nemen in deze actievolle film.

15. Legends of the Fall (1994)

In dit historische drama speelt Hopkins de vader van drie broers (waaronder Brad Pitt) die door liefde, oorlog en jaloezie uit elkaar worden gedreven.

14. 84 Charing Cross Road (1987)

Deze film vertelt het verhaal van een trans-Atlantische vriendschap die ontstaat door een gedeelde liefde voor boeken, met Hopkins als de eigenaar van de boekwinkel.

https://www.youtube.com/watch?v=XbWyRuA_tdk

13. Howards End (1992)

In dit romantische drama speelt Hopkins Henry Wilcox, een aristocraat die verliefd wordt op Margaret Schlegel (Emma Thompson), een vrouw uit de middenklasse.

12. The Lion in Winter (1968)

Hopkins’ eerste grote rol als Richard the Lionheart, tegenover Peter O’Toole en Katharine Hepburn, toonde vroeg zijn acteertalent.

11. The World’s Fastest Indian (2005)

In deze onderschatte film speelt Hopkins Burt Munro, een Nieuw-Zeelander die een wereldsnelheidsrecord op zijn Indian-motorfiets vestigt.

10. Magic (1978)

Hopkins speelt een mentaal verwarde buikspreker die wordt gedomineerd door zijn pop, Fats, in deze psychologische thriller.

9. Armageddon Time (2022)

In deze semi-autobiografische film van James Gray speelt Hopkins een wijze grootvader die zijn levenslessen deelt met zijn kleinzoon.

8. Amistad (1997)

Hopkins speelt voormalig president John Quincy Adams in deze film van Steven Spielberg over een slavenopstand op het schip La Amistad.

7. Nixon (1995)

In Oliver Stone’s biopic speelt Hopkins president Richard Nixon, een rol die hem een Oscar-nominatie opleverde.

6. The Elephant Man (1980)

Als Dr. Frederick Treves redt Hopkins John Merrick, de “Elephant Man”, van een freakshow in deze ontroerende film.

5. The Two Popes (2019)

Hopkins speelt paus Benedictus XVI in dit drama dat de overgang naar paus Franciscus onderzoekt, wat hem een Oscar-nominatie opleverde.

4. Shadowlands (1993)

In “Shadowlands” speelt Hopkins C.S. Lewis in dit liefdesverhaal tussen de gereserveerde professor en de Amerikaanse dichter Joy Davidman.

3. The Father (2020)

Hopkins won een Oscar voor zijn rol als een man die worstelt met dementie in “The Father”, een aangrijpende weergave van de ziekte.

2. The Remains of the Day (1993)

Als butler James Stevens in “The Remains of the Day”, levert Hopkins een meesterlijke prestatie, wat hem een BAFTA opleverde.

1. The Silence of the Lambs (1991)

Hopkins’ vertolking van Hannibal Lecter in “The Silence of the Lambs” is iconisch, wat hem een Oscar opleverde voor slechts 16 minuten schermtijd.

FLIMFUN
© 2024 filmfun.nl