Jack Nicholson, een van de meest iconische acteurs in de filmgeschiedenis, heeft in zijn illustere carrière talloze onvergetelijke rollen vertolkt. Zijn vermogen om zich in te leven in een breed scala aan personages, van gestoorde schurken tot kwetsbare helden, heeft hem tot een legende gemaakt in de filmwereld. Hier is een lijst van enkele van de beste films van Jack Nicholson, gerangschikt volgens de stemmen van filmfans:

1. One Flew Over the Cuckoo’s Nest (1975)

One Flew Over The Cuckoo's Nest (1975) Official Trailer #1 - Jack Nicholson Movie HD

In deze adaptatie van Ken Kesey’s roman speelt Nicholson de rol van Randle McMurphy, een crimineel die doet alsof hij gek is om aan gevangenisarbeid te ontsnappen. Onder het strenge regime van Nurse Ratched (Louise Fletcher) ontketent hij een rebellie onder de patiënten. De film won vijf Academy Awards, waaronder Beste Film.

2. The Shining (1980)

The Shining (1980) - Here's Johnny! Scene (7/7) | Movieclips

In deze huiveringwekkende film, gebaseerd op het boek van Stephen King, speelt Nicholson de rol van Jack Torrance, een schrijver die worstelt met een writer’s block in een afgelegen hotel. Terwijl hij langzaam zijn verstand verliest, terroriseert hij zijn gezin binnen de muren van het hotel.

3. A Few Good Men (1992)

A FEW GOOD MEN [1992] - Official Trailer (HD)

Nicholson schittert als Colonel Nathan R. Jessep in dit rechtbankdrama waarin Lt. Daniel Kaffee (Tom Cruise) twee mariniers verdedigt die beschuldigd worden van het doden van een mede-marinier. De film staat bekend om Nicholson’s beroemde regel: “You can’t handle the truth!”

4. Chinatown (1974)

Chinatown (1974) Trailer #1 | Movieclips Classic Trailers

In deze neo-noir klassieker speelt Nicholson de rol van privédetective Jake Gittes die verwikkeld raakt in een web van bedrog en corruptie in Los Angeles. De film, geregisseerd door Roman Polanski, is een meesterwerk van verhaalvertelling en cinematografie.

5. As Good as It Gets (1997)

As Good as It Gets (1997) Trailer #1 | Movieclips Classic Trailers

Nicholson speelt Melvin Udall, een schrijver met een obsessief-compulsieve stoornis, die onwaarschijnlijke vriendschappen sluit met een serveerster (Helen Hunt) en zijn homoseksuele buurman (Greg Kinnear). Zowel Nicholson als Hunt wonnen Academy Awards voor hun vertolkingen.

6. The Departed (2006)

The Departed Official Trailer #1 - (2006) HD

In deze misdaadthriller, geregisseerd door Martin Scorsese, speelt Nicholson de rol van Frank Costello, een meedogenloze maffiabaas. De film, die draait om een complex spel van dubbele agenten en verraad, won vier Academy Awards, waaronder Beste Film.

7. Batman (1989)

Batman (1989) Official Trailer #1 - Tim Burton Superhero Movie

In het hart van Gotham City rijst een schaduwachtige vigilante, bekend als Batman (Michael Keaton), op uit de duisternis om misdaad te bestrijden. Onze gemaskerde wreker, gekweld door zijn verleden, wordt getrokken in een complex web gesponnen door The Joker (Jack Nicholson), een gestoorde schurk met een macabere gevoel voor humor. Terwijl de stad afdaalt in chaos, moet Batman zich een weg banen door een labyrint van bedrog en gevaar om het te redden. Deze actievolle superheldenfilm, doordrenkt van noir-esthetiek, ontrafelt een ingewikkeld verhaal van gerechtigheid, angst en verlossing. Batman won een Academy Award voor Beste Art Direction-Set Decoration en herdefinieerde het genre met zijn duister gestileerde visie en boeiende personages.

8. Easy Rider (1969)

Easy Rider | Original Trailer [HD] | Coolidge Corner Theatre

Easy Rider is een Amerikaanse onafhankelijke road drama film geregisseerd door Dennis Hopper. Wyatt (Peter Fonda) en Billy (Dennis Hopper) zijn vrije motorrijders die cocaïne verkopen die gesmokkeld is uit Mexico en vertrekken oostwaarts met als doel New Orleans, Louisiana, te bereiken, net op tijd voor het Mardi Gras-festival.

9. Five Easy Pieces (1970)

Five Easy Pieces (1970) ORIGINAL TRAILER [HD 1080p]

Robert Dupea (Jack Nicholson), die zijn gecultiveerde achtergrond als klassiek pianist verwerpt, kiest voor een arbeidersbestaan, werkend in een Californisch olieveld en tijd doorbrengend met zijn serveerster-vriendin, Rayette (Karen Black). Maar wanneer Robert ontdekt dat zijn vader ernstig ziek is, wil hij zich herenigen met zijn vervreemde familie in de staat Washington. Hij en Rayette maken een roadtrip die de twee paden van zijn leven naar een ongemakkelijke kruising brengt.

10. The Last Detail (1973)

The Last Detail 1973 Trailer HD | Jack Nicholson | Randy Quaid

Wanneer zeeman Larry Meadows (Randy Quaid) wordt veroordeeld tot acht jaar in een gevangenis in New Hampshire, worden marineveteranen Billy Buddusky (Jack Nicholson) en Mule Mulhall (Otis Young) aangesteld om hem daarheen te escorteren vanuit Virginia. Onderweg warmen ze op voor hun gevangene, waarbij ze hem in kleine dingen toegeven, zoals het maken van uitstapjes.

Jack Nicholson’s filmcarrière is niets minder dan legendarisch. Deze films, hoewel slechts een fractie van zijn uitgebreide oeuvre, tonen zijn ongeëvenaarde talent en veelzijdigheid als acteur. Elk van deze films is een must-see voor zowel fans van Nicholson als filmliefhebbers in het algemeen.

FLIMFUN
© 2023 filmfun.nl