30. American Gangster (2007)

Geregisseerd door Ridley Scott, geschreven door Steven Zaillian (Schindler’s List), en met Denzel Washington in de hoofdrol. Het verhaal speelt zich voornamelijk af in de jaren 60, waardoor de film een uniek perspectief biedt op misdaad in de 20e eeuw vanuit het heden.

29. King of New York (1990)

Past in de stijl van andere gangsterfilms die zich afspelen in New York , zoals Escape from New York en Good Time, met een interessante visuele toon door het gebruik van kleur, zoals neon diepblauw. Met een sterrencast geleid door Christopher Walken. Deze gangster misdaadfilm brengt punten naar voren over de “Robin Hood” natuur van gangsters, en hoe gangsters zichzelf soms zien als helden.

28. The Friends of Eddie Coyle (1973)

Een van de eerste grote Boston mob-films, met een uniek perspectief binnen gangsterfilms vanwege de lange geschiedenis van de stad met Ierse, Italiaanse en Afro-Amerikaanse bendes. Dit verhaal gaat over de handelingen van de Ierse maffia, deels geïnspireerd door Whitey Bulger’s Winter Hill Gang. Volledig op locatie geschoten in Massachusetts en een van de meest authentieke gangsterfilms ooit gemaakt.

27. Killing Them Softly (2012)

De meest moderne gangsterfilm op deze lijst, die de impact van georganiseerde misdaad op de Amerikaanse samenleving na de ineenstorting van de huizenmarkt aanpakt. Het is een van de beste Brad Pitt films en James Gandolfini geeft ook een uitstekende prestatie. De laatste scène, hoewel verdeeld onder kijkers, is er een die me jarenlang is bijgebleven.

26. The Untouchables (1987)

Dankzij een uitmuntende cast en de regie van Brian De Palma, is The Untouchables een van de meest iconische gangsterfilms ooit gemaakt. Kevin Costner, Sean Connery en Robert De Niro leveren allemaal ongelooflijke prestaties. Een misdaadfilm uit het drooglegging tijdperk die politieprocedures en thriller op een bevredigende manier mengt.

The Killing (1956)

Er zijn overvalfilms en er zijn gangsterfilms, en dan is er Stanley Kubrick’s The Killing. Kubrick’s 3e film, The Killing, heeft enorme inspiratie gegeven aan films zoals Reservoir Dogs, The Usual Suspects en Logan Lucky. De film volgt de laatste dans van een carrière crimineel die $2.000.000 steelt op de renbaan. Maar natuurlijk ontstaan er complicaties.

24. Mafioso (1962)

Mafioso is de film die de Amerikaanse fascinatie voor maffiafilms startte. Alberto Sordi levert een ongelooflijke prestatie die komedie en tragedie moeiteloos in balans brengt. Hoewel bijna 60 jaar oud, zijn de thema’s van Mafioso vandaag de dag nog steeds actueel.

23 Scarface (1983)

Brian De Palma’s remake van de film uit 1932 met dezelfde naam, is groter, brutaler en beter. Pacino levert een over de top prestatie op alle juiste manieren. De Scarface uit 1983 was ook significant vanwege zijn stijl.

22. Menace II Society (1993)

Menace II Society is een van de grote Los Angeles gangsterfilms. Uitgebracht slechts een jaar na de rellen in LA in ’92, sprak Menace II Society sympathie uit naar sommigen en wakkerde het vuur aan voor anderen. Desalniettemin is het regiedebuut van The Hughes Brothers een van de meest essentiële gangsterfilms ooit gemaakt.

21. Mean Streets (1973)

Martin Scorsese’s derde regiefilm Mean Streets is een van zijn meest invloedrijke. Scorsese zei dat hij werd aangetrokken door het idee om films te maken over hem en zijn vrienden. De film speelt zich af in Little Italy, NY, en zet Scorsese’s ervaringen in de buurt op de voorgrond. Er is maffia, politiecorruptie en misdaad in overvloed.

20. Donnie Brasco (1997)

Donnie Brasco is een sterke maffiafilm voornamelijk dankzij buitengewone optredens van Johnny Depp en Al Pacino. Het vertelt het verhaal van maffiamisdaad in de jaren 70 vanuit twee perspectieven; de FBI en de maffia.

19. Snatch (2001)

Guy Ritchie maakte een explosieve entree in de wereld van de cinema met zijn debuutfilm Lock, Stock and Two Smoking Barrels. Maar in zijn tweede film Snatch, verbetert Ritchie de Britse Gangster formule met een sterrencast en zware stylisatie.

18. Miller’s Crossing (1990)

Miller’s Crossing van de Coen Brothers is een fenomenale misdaadfilm uit het drooglegging tijdperk. Wat doet misdaad met een man? Ontneemt het hem zijn moraal en menselijkheid of maakt het hem meer tot wie hij altijd al was? Dit zijn de vragen die Miller’s Crossing onderzoekt tegen een spannende achtergrond van Ierse en Italiaanse bendes.

17. Boyz n the Hood (1991)

John Singleton’s regiedebuut Boyz n the Hood is een mijlpaal in de filmgeschiedenis. Het startte een hele subbeweging van kunst die het straatleven in Los Angeles tijdens deze periode van rellen en angst adresseerde. Boyz n the Hood is een waarschuwend verhaal over de gangster levensstijl; en hoe zelfs als je het niet kiest, het je misschien kiest afhankelijk van wie je bent en waar je woont.

16. The Long Good Friday (1980)

The Long Good Friday is de ultieme Britse gangsterfilm. Bob Hoskins speelt de leider van een Britse bende die van plan is een partnerschap aan te gaan met de Amerikaanse maffia in de hoop dat hij een legitieme zakenman kan worden. Maar dingen beginnen uit elkaar te vallen als conflicten tussen Britse, Amerikaanse en Ierse bendes ontstaan.

15. The Departed (2006)

https://www.studiobinder.com/tag/the-departed/

The Departed is aangepast van de Hongkongse film Infernal Affairs. Infernal Affairs is op zichzelf een uitstekende film en ik overwoog om het hier in plaats van The Departed te zetten. Maar ik kwam tot de conclusie dat als een film de andere overtrof, het The Departed was. Scorsese schildert een sensationeel portret van misdaad in Zuid-Boston met Jack Nicholson die het scherm domineert in een van zijn allerbeste optredens.

14. Angels With Dirty Faces (1938)

In veel opzichten is dit de spirituele opvolger van Public Enemy; het belangrijkste verschil is dat Angels With Dirty Faces werd geproduceerd na de instelling van de Hays Code en censuurrichtlijnen.

13. The Harder They Come (1972)

https://www.studiobinder.com/tag/the-harder-they-come/

The Harder They Come is misschien het best bekend om zijn aanstekelijke reggae soundtrack, die zich kan meten met de beste filmsongs. Maar in het hart van de film is een belangrijk commentaar op gangster beroemdheid. De protagonist Ivan, gespeeld door Jimmy Cliff, wil een reggaezanger zijn, maar corruptie en armoede houden hem van succes.

12. The General (1998)

Paranoia sijpelt in de geest van gangster Martin Cahill (Brendan Gleeson) als een drug tegen het einde van The General. Nadat hij de woede van de IRA had opgewekt met zijn zakendeals, wordt Cahill gedwongen om te reflecteren op een leven vol ondeugd en misdaad.

11. Touch of Evil (1958)

Orson Welles’ Touch of Evil is een van de grootste gangster misdaadfilms ooit gemaakt. De film markeerde een terugkeer naar Hollywood voor Orson Welles, zij het een korte. Ondanks de moeizame productie, waarbij de originele release van de film gedeeltelijk werd herschreven en opnieuw geschoten nadat Welles van het project was ontheven, is Touch of Evil uitgegroeid tot de ultieme gangsterfilm over de corruptie van de drugshandel aan de grens tussen de VS en Mexico.

10. City of God (2002)

City of God is om een aantal redenen een unieke gangsterfilm. Het wordt verteld door een verteller, gebruikt fotografie om het verhaal te verbinden, en is een van de weinige prominente Braziliaanse gangsterfilms. We hebben gangsterfilms verkend vanuit het perspectief van de crimineel, de politie en de omstander. Maar wat dacht je van een gangsterfilm vanuit het perspectief van iemand die het documenteert?

9. Eastern Promises (2007)

Viggo Mortensen’s Russische accent is slechts een van de redenen om Eastern Promises te bekijken. Geregisseerd door David Cronenberg vanuit een script van Steven Knight. Het verhaal volgt een Britse verpleegster die verstrikt raakt in de Russische maffia nadat ze het notitieboekje van een jong meisje ontdekt dat haar zwangerschap verbindt met een prominente gangster.

8. A Prophet (2009)

Jacques Audiard regisseert deze spannende gangsterfilm over een jonge man die gerekruteerd wordt in de Corsicaanse maffia terwijl hij een gevangenisstraf uitzit. A Prophet is een opmerkelijk moderne gangsterfilm. In het centrum van de film staat een strijd tussen de moslim- en Corsicaans-Franse culturen. De protagonist, gespeeld door Tahar Rahim, is een man die gevangen zit tussen deze culturen. Aan de ene kant heeft hij zijn afkomst. Aan de andere kant heeft hij de illusie van een toekomst.

7. Once Upon a Time in America (1984)

Once Upon a Time in America is een van de gekste films ooit gemaakt. Het was de laatste film van Sergio Leone’s legendarische carrière en de enige film die hij voltooide in de laatste dertien jaar van zijn leven.

6. Pulp Fiction (1994)

Quentin Tarantino’s baanbrekende film die verschillende verhaallijnen verweeft rond misdaad en vergelding in Los Angeles. Bekend om zijn scherpe dialogen, niet-lineaire verhaalstructuur en iconische personages.

5. The Irishman (2019)

Een episch gangsterverhaal dat decennia omspant, verteld door de ogen van Frank Sheeran, een huurmoordenaar die werkte voor de Bufalino misdaadfamilie. Geregisseerd door Martin Scorsese en met in de hoofdrollen Robert De Niro, Al Pacino en Joe Pesci.

4. Scarface (1932)

De originele Scarface, geregisseerd door Howard Hawks, is een baanbrekend werk in het gangstergenre dat de weg vrijmaakte voor de talloze imitaties en remakes die zouden volgen. Het vertelt het verhaal van Tony Camonte, een ambitieuze gangster die de macht grijpt in de criminele wereld van Chicago.

3. The Godfather (1972)

Iets zeggen tegen The Godfather is als klagen over het winnen van een miljoen dollar loterij — niemand wil het horen. Francis Ford Coppola’s onbetwistbare meesterwerk is een aanpassing van Mario Puzo’s roman met dezelfde naam.

2. Goodfellas (1990)

Martin Scorsese’s epische verhaal over opkomst en ondergang in de Amerikaanse maffia, gezien door de ogen van Henry Hill, gespeeld door Ray Liotta. De film is beroemd om zijn dynamische regie, sterke acteerprestaties en realistische weergave van het gangsterleven.

1. The Godfather Part II (1974)

Vaak beschouwd als een van de beste vervolgfilms ooit gemaakt, verdiept en verbreedt The Godfather Part II het verhaal en de thema’s van het origineel, met twee parallelle verhaallijnen die de vroege dagen van Vito Corleone in Sicilië en New York volgen, en zijn zoon Michael’s expansie en versteviging van de familie’s macht.

FLIMFUN
© 2024 filmfun.nl