Nederland heeft een rijke geschiedenis als filmlocatie en is door de jaren heen het decor geweest voor verschillende Hollywood-producties. Van historische stadscentra tot prachtige landschappen, Nederland heeft veel te bieden voor filmmakers. Hier zijn enkele Hollywood-films die (gedeeltelijk) in Nederland zijn opgenomen:

Ocean’s Twelve (2004)

Oceans Twelve Coffeeshop Scene - Dampkring Amsterdam - Brad Pitt, George Clooney, Matt Damon

Deze sterrenensemble-heistfilm, met George Clooney, Brad Pitt en Matt Damon, heeft enkele scènes die zijn opgenomen in Amsterdam, met name rond de grachten en het Koninklijk Paleis.

The Fault in Our Stars (2014)

Sad Scene: The Fault in Our Stars | Hazel Grace and Gus in Amsterdam |

Deze romantische dramafilm, gebaseerd op de bestseller van John Green, volgt het verhaal van twee tieners met kanker die verliefd worden. Hoofdpersonen Hazel (Shailene Woodley) en Augustus (Ansel Elgort) bezoeken Amsterdam, waar ze enkele iconische locaties bezoeken, zoals het Anne Frank Huis en de Magere Brug.

The Hitman’s Bodyguard (2017)

In deze actiekomedie spelen Ryan Reynolds en Samuel L. Jackson. De film speelt zich af in verschillende Europese steden, waaronder Amsterdam en Den Haag, met scènes die plaatsvinden in de Amsterdamse grachten en het Internationaal Strafhof in Den Haag.

Diamonds Are Forever (1971)

Diamonds Are Forever - Amsterdam

Deze James Bond-film, met Sean Connery als 007, heeft scènes die zich afspelen in Amsterdam. In de film bezoekt Bond de Nederlandse hoofdstad op zoek naar een diamantsmokkelring.

Black Book (2006)

Black Book | Official Trailer (2006)

Deze Nederlandse film van regisseur Paul Verhoeven, met Carice van Houten en Sebastian Koch, werd internationaal geprezen en is een co-productie met enkele Hollywood-elementen. Het speelt zich af tijdens de Tweede Wereldoorlog en is opgenomen op verschillende locaties in Nederland, waaronder Den Haag, Leiden en Delft.

Girl with a Pearl Earring (2003)

Girl with a Pearl Earring (2003) Official Trailer - Scarlett Johansson Movie

Deze historische dramafilm, met Scarlett Johansson en Colin Firth, is gebaseerd op het gelijknamige boek van Tracy Chevalier en geïnspireerd door het beroemde schilderij van Johannes Vermeer. Hoewel de meeste opnames in Luxemburg en het Verenigd Koninkrijk zijn gemaakt, zijn er enkele scènes opgenomen in Delft, de stad waar Vermeer werkte en woonde.

Mindhunters (2004)

Mindhunters Official Trailer!

Deze thriller, geregisseerd door Renny Harlin en met Val Kilmer en LL Cool J, is opgenomen op verschillende locaties in Nederland, waaronder Amsterdam, Haarlem en op het terrein van het Westergasfabriek.

Deuce Bigalow: European Gigolo (2005)

Amsterdam Coffeeshop scene from Deuce Bigalow European Gigalow

Deze komedie, met Rob Schneider als het titelpersonage, is het vervolg op Deuce Bigalow: Male Gigolo en speelt zich grotendeels af in Amsterdam. De film toont de grachten, het Red Light District en andere iconische locaties in de stad.

The Amsterdam Kill (1977)

THE AMSTERDAM KILL(1978)(FULL MOVIE)

Deze misdaadthriller, met Robert Mitchum in de hoofdrol, speelt zich af in Amsterdam en volgt een voormalige DEA-agent die een opiumsmokkelbende opspoort. De film is opgenomen op verschillende locaties in de stad, waaronder de grachten en het Amstel Hotel.

Left Luggage (1998)

Left Luggage deel 1

Deze dramafilm, met Isabella Rossellini en Jeroen Krabbé, speelt zich af in het Antwerpen van de jaren ’70 maar bevat ook enkele scènes die zijn opgenomen in Amsterdam. Het verhaal richt zich op een jonge vrouw die worstelt met haar Joodse identiteit en de geschiedenis van haar familie tijdens de Holocaust.

Hoewel Nederland misschien niet zo vaak voorkomt in Hollywood-films als andere Europese landen, biedt het nog steeds unieke en pittoreske locaties die de aandacht trekken van internationale filmmakers. Van de kronkelende grachten van Amsterdam tot de historische steden en het platteland, Nederland blijft een aantrekkelijke bestemming voor filmproducties.

FLIMFUN
© 2023 filmfun.nl