Ah, romcoms… je houdt ervan of je haat ze. Maar laten we eerlijk zijn, zelfs de grootste filmpuristen kunnen soms niet anders dan gecharmeerd raken door deze zoete, humoristische en vaak voorspelbare liefdesverhalen. Dus, voor iedereen die stiekem een zwak heeft voor Nederlandse romcoms, hier zijn de eerste tien films die je gezien moet hebben (al is het maar om te kunnen klagen over hoe cheesy ze zijn)!

1. Alles is Liefde (2007)

https://www.youtube.com/watch?v=DISUDBrhHqg

Alles is Liefde is een dappere poging om liefde in al zijn vormen te laten zien, en of je het nu wilt of niet, het werkt. Rond Sinterklaas komt alles samen in een web van romantiek en (meestal) misverstanden. Hé, wie heeft gezegd dat de feestdagen niet beter kunnen worden met wat extra liefde en humor?

2. Soof (2013)

Lies Visschedijk speelt Soof, de cateraar die je doet afvragen hoe ze haar leven bij elkaar houdt. Deze film is een ware ode aan vrouwen die alles proberen te doen, met een vleugje sarcasme en een snufje romcom-magie. Want wie heeft een prins op het witte paard nodig als je zelf de held van je eigen verhaal kunt zijn?

3. Hartenstraat (2014)

Hartenstraat neemt je mee naar de hippe Jordaan in Amsterdam, waar liefde zo onvermijdelijk is als een vegan latte in een koffiebar. Marwan Kenzari en Bracha van Doesburgh spelen een stel dat zo onwaarschijnlijk is dat ze perfect voor elkaar zijn. Soms is het leven gewoon een Instagram-filter.

4. Weg van Jou (2017)

Katja Herbers speelt Evi, die ontdekt dat het leven buiten de grote stad best aangenaam kan zijn (vooral wanneer er romantiek in het spel is). Deze film is een komische botsing van culturen en een herinnering dat liefde soms op de meest onverwachte plaatsen opduikt.

5. Singel 39 (2019)

In Singel 39 ontdekt hartchirurg Monique (Lies Visschedijk) dat liefde soms letterlijk voor je deur staat. Waldemar Torenstra speelt de charmante buurman die Monique’s leven op zijn kop zet. Want waarom zou je ver zoeken naar liefde als je gewoon even uit het raam kunt kijken?

6. Ja, Ik Wil! (2015)

Elise Schaap schittert als de eeuwige vrijgezel Roos, die zichzelf altijd in de nesten werkt wanneer ze een ex tegenkomt op de bruiloften van haar vrienden. Vol clichés, maar hey, dat is wat we stiekem leuk vinden aan romcoms, toch?

7. Mannenharten (2013)

Een ensemblefilm met in de hoofdrollen Barry Atsma, Daan Schuurmans en Jeroen Spitzenberger. Zes mannen, zes liefdesverhalen en zes keer zoveel clichés. Deze film bewijst dat mannen net zo veel problemen hebben in de liefde als vrouwen – of misschien zelfs meer.

8. Gooische Vrouwen (2011)

Deze film, gebaseerd op de populaire tv-serie, is een guilty pleasure voor iedereen die van een flinke dosis glamour en liefdesperikelen houdt. De verwende vriendinnen uit het Gooi gaan op zoek naar liefde, geluk en een nieuwe garderobe. Absoluut geen topcinema, maar wel onweerstaanbaar vermakelijk.

9. Toscaanse Bruiloft (2014)

In dit zonnige Italiaanse avontuur volgen we weddingplanner Sanne (Sophie van Oers) en haar team, die verstrikt raken in hun eigen liefdesperikelen. Deze film is perfect voor diegenen die houden van overdreven romantiek, hilarische misverstanden en prachtige Italiaanse landschappen.

10. Verliefd op Ibiza (2013)

Deze Nederlandse romcom speelt zich op het zonnige eiland Ibiza, vol met liefde, drama en natuurlijk veel te diepe V-halzen. Deze romcom is de ultieme guilty pleasure voor wie houdt van zon, zee en romantische clichés. Je weet dat je het stiekem leuk vindt!

FLIMFUN
© 2024 filmfun.nl