Nederland heeft een rijke filmgeschiedenis met veel getalenteerde filmmakers en acteurs. Dankzij streamingdiensten zoals Netflix kunnen we nu gemakkelijk genieten van enkele van de beste Nederlandse films. Hier is een blik op de 30 beste Nederlandse films op Netflix in 2023.

25. Alles Stroomt (2009)

“Alles Stroomt” is een ontroerend drama dat de complexe relatie tussen een moeder en haar zoon verkent na de dood van de vader. Terwijl de zoon naar de universiteit gaat en zijn eigen weg in het leven probeert te vinden, begint de moeder een nieuwe relatie en probeert ze haar leven weer op te bouwen. De film biedt een diepgaand inzicht in de uitdagingen van het omgaan met verlies en het vinden van een nieuw begin.

24. Minoes (2001)

“Minoes” is een betoverende familiefilm die het verhaal vertelt van een kat die in een jonge vrouw verandert (Carice van Houten). Terwijl ze zich aanpast aan haar nieuwe menselijke leven, raakt ze bevriend met een journalist en samen ontdekken ze een groot geheim van de lokale industrieel. De film combineert humor, magie en avontuur en is perfect voor zowel kinderen als volwassenen.

23. Mi Vida (2019)

“Mi Vida” is een komisch drama dat het verhaal vertelt van een Nederlandse vrouw op middelbare leeftijd die besluit haar leven in Nederland achter zich te laten en naar Spanje te verhuizen. Ze droomt van een nieuw leven onder de zon, maar ontdekt al snel dat het starten van een nieuw leven vol uitdagingen en verrassingen zit. De film biedt een frisse kijk op het concept van zelfontdekking en het najagen van dromen.

22. Zaman (1983)

“Zaman” is een aangrijpend misdaaddrama dat het leven van een crimineel volgt die probeert zijn leven te beteren. Echter, zijn verleden blijft hem achtervolgen, waardoor hij wordt gedwongen om moeilijke keuzes te maken. De film biedt een diepgaand inzicht in de innerlijke strijd van een man die gevangen zit tussen goed en kwaad.

21. Loft (2010)

“Loft” is een spannende thriller die het verhaal vertelt van vijf getrouwde mannen die een geheim appartement delen voor hun buitenechtelijke affaires. De zaken nemen echter een duistere wending wanneer ze het lichaam van een dode vrouw in het appartement vinden. Terwijl ze proberen uit te zoeken wat er is gebeurd, beginnen geheimen en verraad aan de oppervlakte te komen.

20. Wildschut (1985)

“Wildschut” is een intens misdaaddrama dat zich afspeelt op een afgelegen boerderij waar twee criminelen zich schuilhouden. Wanneer ze de bewoners van de boerderij gijzelen, ontstaat er een gespannen stand-off. De film biedt een rauwe en realistische weergave van de menselijke natuur en de lengtes waartoe mensen zullen gaan om te overleven.

19. Brammetje Baas (2012)

“Brammetje Baas” is een hartverwarmende familiefilm die het verhaal vertelt van een jonge jongen met ADHD. Terwijl hij worstelt om zich aan te passen op school en begrepen te worden door de volwassenen om hem heen, leert hij waardevolle lessen over acceptatie en zelfliefde. De film biedt een gevoelige en humoristische kijk op de uitdagingen waarmee kinderen met ADHD worden geconfronteerd.

18. De Boskampi’s (2015)

“De Boskampi’s” is een komische familiefilm die het verhaal vertelt van een jongen die verhuist naar een nieuwe stad en zich voordoet als de zoon van een maffiabaas om populair te worden op school. Terwijl hij zich een weg baant door de uitdagingen van het tienerleven, leert hij belangrijke lessen over vriendschap en authenticiteit.

17. Sonny Boy (2011)

“Sonny Boy” is een hartverscheurend drama dat het waargebeurde verhaal vertelt van een verboden liefde tussen een Surinaamse student en een Nederlandse vrouw in de jaren ’20 en ’30 van de vorige eeuw. Hun liefde wordt op de proef gesteld door de uitdagingen van die tijd, waaronder de Tweede Wereldoorlog.

16. De Gelukkige Huisvrouw (2010)

“De Gelukkige Huisvrouw” is een komisch drama dat het leven van Lea, een moderne vrouw, volgt na de geboorte van haar eerste kind. De film biedt een eerlijke en soms humoristische kijk op postnatale depressie en de uitdagingen van het moederschap.

15. Toen Ik Je Zag (2023)

“Toen Ik Je Zag” is een recente toevoeging aan de Nederlandse film op Netflix en vertelt een ontroerend liefdesverhaal tegen de achtergrond van de Nederlandse muziekindustrie. De film verkent de ups en downs van liefde en roem en de impact ervan op persoonlijke relaties.

14. Bankier van het Verzet (2018)

“Bankier van het Verzet” is een historisch drama dat het waargebeurde verhaal vertelt van de Nederlandse bankier Walraven van Hall, die tijdens de Tweede Wereldoorlog een ondergrondse bank oprichtte om het verzet te financieren. De film biedt een diepgaand inzicht in de moed en opoffering van degenen die tegen de nazi’s vochten.

13. Crazy Love (1987)

“Crazy Love” is een uniek drama dat drie verschillende fasen in het leven van een man verkent: zijn jeugd, adolescentie en volwassenheid. De film biedt een rauwe en ongefilterde kijk op liefde, lust en verlangen.

12. Met Grote Blijdschap (2001)

“Met Grote Blijdschap” is een intens drama dat het verhaal vertelt van twee broers die na jaren van scheiding weer herenigd worden. De film verkent de complexiteit van familierelaties en de geheimen die families vaak verborgen houden.

11. Ferry (2021)

“Ferry” is een actievolle thriller die zich afspeelt in de onderwereld van Amsterdam. De film volgt het leven van Ferry Bouman, een van de grootste xtc-producenten ter wereld, en zijn reis van een eenvoudige beveiliger naar een criminele meesterbrein.

10. De Slag om de Schelde (2020)

Deze oorlogsfilm vertelt het verhaal van de Slag om de Schelde, een van de grootste militaire operaties in Nederland tijdens de Tweede Wereldoorlog. De film belicht de persoonlijke verhalen van drie jonge mensen tijdens deze tumultueuze periode.

9. Het Gezin van Paemel (1986)

Een drama dat het leven van de familie Van Paemel in het begin van de 20e eeuw in Vlaanderen volgt. De film belicht de sociale en economische uitdagingen waarmee ze worden geconfronteerd.

8. Riphagen (2016)

Deze film vertelt het waargebeurde verhaal van Andries Riphagen, een beruchte Nederlandse crimineel die tijdens de Tweede Wereldoorlog met de nazi’s samenwerkte en honderden Joden verraadde.

7. Kapsalon Romy (2019)

hhttps://www.youtube.com/watch?v=T_7BWeuaMWk

Een hartverwarmend verhaal over de relatie tussen een grootmoeder en haar kleindochter Romy, die na schooltijd naar de kapsalon van haar oma gaat.

6. Cloaca (2003)

Een donker komisch drama over vier oude vrienden die geconfronteerd worden met hun verleden wanneer een van hen in de problemen komt.

5. De Beentjes van Sint-Hildegard (2020)

Een komedie over een man die na 35 jaar huwelijk besluit dat het tijd is voor verandering en besluit zijn eigen weg te gaan.

4. De Tweeling (2002)

Gebaseerd op de bestseller van Tessa de Loo, vertelt deze film het verhaal van twee tweelingzussen die gescheiden worden bij de geboorte en opgroeien in twee totaal verschillende werelden.

3. Zee van Tijd (2022)

Een ontroerend drama dat het leven en de relaties van verschillende personages volgt gedurende verschillende decennia.

2. De Marathon (2012)

Een komisch drama over vier vrienden die besluiten de marathon van Rotterdam te lopen om hun autogarage te redden van faillissement.

1. Zwartboek (2006)

Geregisseerd door Paul Verhoeven, is dit een spannende oorlogsthriller over een Joodse zangeres die infiltreert in het regionale hoofdkwartier van de SS in Den Haag om erachter te komen wie haar familie heeft verraden.

Deze films bieden een mix van drama, komedie en historische verhalen die de rijke cultuur en geschiedenis van Nederland weerspiegelen. Ze zijn zeker de moeite waard om te bekijken voor zowel Nederlandse als internationale kijkers.

FLIMFUN
© 2024 filmfun.nl