Films over het leven in de gevangenis bieden vaak aangrijpende verhalen die zowel de harde realiteit als de menselijke geest achter de tralies verkennen. Hier zijn de top 20 films over het leven in de gevangenis die je gezien moet hebben, gerangschikt:

20. Brubaker (1980)

Wanneer een nieuwe gevangenisdirecteur zich als gevangene vermomt, ziet hij de corruptie en zwendel die door bewakers en gevangenisfunctionarissen worden uitgevoerd. Zijn hervormingen stuiten op weerstand van de lokale zakenwereld.

19. I Am a Fugitive from a Chain Gang (1932)

Onrechtmatig veroordeelde James Allen lijdt onder de ondraaglijke omstandigheden van een zuidelijke kettingbende, wat hem later achtervolgt.

18. Hunger (2008)

Volgt het leven in de Maze-gevangenis, Noord-Ierland, met een interpretatie van de gebeurtenissen rond de IRA-hongerstaking van 1981, geleid door Bobby Sands.

17. Stalag 17 (1953)

Gevestigd in een Duits krijgsgevangenenkamp voor Amerikaanse vliegeniers, wordt een spion ontdekt na een mislukte ontsnappingspoging.

16. Carandiru (2003)

Een Braziliaanse dokter start een AIDS-preventieprogramma in de grootste gevangenis van Brazilië, Carandiru, in São Paulo.

15. Przesluchanie (1989)

Tonia wordt wakker in de gevangenis zonder te weten waarom ze daar is. Ze wordt gemarteld om haar tot een bekentenis te dwingen.

14. Bound by Honor (1993)

Gebaseerd op de echte ervaringen van dichter Jimmy Santiago Baca, focust de film op halfbroers Paco en Cruz, en hun biculturele neef Miklo.

13. A Man Escaped (1956)

Een Franse verzetsstrijder wacht in een nazigevangenis op een zekere doodstraf voor spionage en moet een buitengewone ontsnapping plannen.

12. Cool Hand Luke (1967)

Luke Jackson is een stoere gevangene in een zuidelijke kettingbende die weigert zich te onderwerpen aan autoriteit.

11. Das Experiment (2001)

Voor twee weken worden 20 mannelijke deelnemers ingehuurd om gevangenen en bewakers te spelen in een gevangenis.

10. Celda 211 (2009)

Het verhaal van twee mannen aan verschillende kanten van een gevangenisoproer – de gevangene die de opstand leidt en de jonge bewaker die in de opstand gevangen zit.

9. American History X (1998)

Derek Vineyard wordt voorwaardelijk vrijgelaten na 3 jaar gevangenisstraf voor het doden van twee misdadigers die probeerden zijn truck te stelen/beroven.

8. The Great Escape (1963)

Gebaseerd op een waargebeurd verhaal, een groep geallieerde krijgsgevangenen die kunstenaars zijn in ontsnappen, worden allemaal in een ‘ontsnappingsbestendig’ kamp geplaatst.

7. Escape from Alcatraz (1979)

Alcatraz is de meest beveiligde gevangenis van zijn tijd. Men gelooft dat niemand er ooit uit kan ontsnappen, totdat drie mannen een mogelijk succesvolle ontsnappingspoging ondernemen.

6. Papillon (1973)

Henri ‘Papillon’ Charierre wordt veroordeeld tot levenslange gevangenisstraf en getransporteerd naar de strafkolonie in Frans-Guyana.

5. Birdman of Alcatraz (1962)

Als een gevangene in Leavenworth-gevangenis heeft Robert Stroud een reeks confrontaties met de bewakers en andere gevangenen.

4. Un Prophète (2009)

De ongeletterde achttienjarige Frans-Arabische Malik El Djebena wordt naar de Brécourt-gevangenis gestuurd, veroordeeld tot zes jaar voor het aanvallen van politieagenten.

3. In the Name of the Father (1993)

Een kleine dief uit Belfast, Gerry Conlon, wordt ten onrechte betrokken bij de IRA-bombardementen van een pub die meerdere mensen doodt terwijl hij in Londen is.

2. The Shawshank Redemption (1994)

Volgt de ervaringen van een voorheen succesvolle bankier als gevangene in de sombere gevangenis van Shawshank nadat hij schuldig is bevonden aan een misdaad die hij niet heeft begaan.

1. Le trou (1960)

Net als 4 celgenoten op het punt staan hun uitgebreide ontsnapping uit een kleine cel te lanceren, wordt een gevangene van een celblok dat wordt gerepareerd overgeplaatst.


Deze films over het leven in de gevangenis bieden een diepgaande blik op de menselijke conditie, gerechtigheid en overleving, en blijven kijkers boeien met hun krachtige verhalen en personages.

FLIMFUN
© 2024 filmfun.nl