De jaren ’80 waren gekenmerkt door hoog opstaand haar, schoudervullingen, neonkleuren en synth-pop muziek. Weinig generaties zijn zo nostalgisch als diegenen die opgroeiden in de jaren ’80, en we genieten allemaal van wat rozenkleurige waardering als we met genegenheid terugdenken aan dat decennium. De blijvende opkomst van de blockbuster uit het midden van de jaren ’70 zag Spielberg en Lucas het decennium domineren met Star Wars en Indiana Jones, terwijl John Hughes hielp de tienerkomedie te lanceren met enorm succes. Hoewel deze films ongetwijfeld aansloten bij jonge kijkers (welk kind wilde nou niet Han Solo of Indy zijn?), mogen we de andere pareltjes van dat decennium niet vergeten. Deze kinderfilms hebben de tand des tijds doorstaan en vermaken – op een typische jaren ’80 manier – nog steeds zowel jonge als oude kijkers.

10. Labyrinth (1986)

Jim Henson’s Creautreshop liet duidelijk zijn sporen na in de jaren ’80. Fraggle Rock en Muppet Babies waren tv-hits, terwijl de ‘volwassen’ muppets hun succesvolle overgang naar het grote scherm voortzetten. Henson leende ook zijn talent aan het fantasiegenre. The Dark Crystal (1982) was een ambitieuze familiefantasiefilm met baanbrekende special effects. Maar het was ook vrij intens en donker voor een kinderfilm. Labyrinth was daarentegen luchtiger en kindvriendelijker. Met een hoofdrol van popster David Bowie, muzikale intermezzo’s en een vrolijk avontuurlijk tintje, is Labyrinth als een droomachtig sprookje dat tot leven komt.

9. The Karate Kid (1984)

“Karate Kid” was verantwoordelijk voor talloze kinderdromen over vechtsport. Wie wilde er nu niet zijn pestkoppen verslaan met de iconische kraanvogelschop? De film vertelt het inspirerende verhaal van Daniel-san, die zich van een gepeste outsider ontpopt tot de karatekampioen.

8. Big (1988)


De jaren ’80 waren getuige van een reeks leeftijdsverwisselingsfilms waarin vaders en zonen van rol wisselden (zoals Vice Versa en Like Father, Like Son) of waarin oude mannen plotseling weer tieners werden (zoals 18 Again! en Dream a Little Dream). Maar “Big” steekt met kop en schouders boven deze films uit. Dankzij een sterke vertolking van Tom Hanks werd “Big” de ultieme fantasie voor elk kind dat onafhankelijk wilde zijn van hun ouders. Hanks schittert als de jonge jongen die plotseling in een volwassene verandert. De film laat zien dat het vaak teleurstellende lichaamswissel-concept op een frisse en humoristische manier kan worden gebracht.

7. The Transformers: The Movie (1986)

https://www.youtube.com/watch?v=_25RK5GbJIc
Vergeet de recentere, overgeproduceerde CGI-films van Michael Bay – de Transformers-film uit de jaren ’80 was origineel en veruit de beste. Deze film vergrootte de inzet en het bereik van de animatieserie en fungeerde als een ‘brug’ tussen de seizoenen. Hierbij maakte de film gebruik van een geavanceerder en groter animatiebudget zonder de personages en toon van de serie uit het oog te verliezen. Ondersteund door een krachtige rock soundtrack en een werkelijk bizar sterrencast (met namen als Judd Nelson, Orson Welles en Leonard Nimoy), was “The Transformers: The Movie” de animatiehit voor elk kind dat geen genoeg kon krijgen van de gevechten tussen de Decepticons en Autobots.

6. An American Tail (1986)


De jaren ’80 waren een opmerkelijk decennium voor animatiefilms voor kinderen. Disney voegde “The Little Mermaid” en “The Fox and the Hound” toe aan hun klassieke catalogus (we zullen het beruchte flop “The Black Cauldron” maar niet noemen), terwijl Amblin Entertainment de dinosaurus hit “The Land Before Time” presenteerde. Echter, als het gaat om pure schattigheid en aantrekkingskracht voor een jonger publiek, is “An American Tail” (ook geproduceerd door Amblin) moeilijk te overtreffen. Het verhaal gaat over de immigrantenmuis Fievel die op zoek gaat naar zijn familie in New York City. Het is een hartverwarmende en unieke film, die een interessante historische draai geeft aan het scenario. Het inspirerende avontuur wordt tot leven gebracht met aanstekelijke muzieknummers – “Somewhere Out There” kan zelfs concurreren met de beste Disney-liedjes – en klassieke animatie.

5. Short Circuit (1986)


Van grove digitale horloges tot zelfs robuustere thuiscomputers: technologie was in opkomst in de jaren ’80 en iedereen dacht ambitieus dat elektronische maatjes binnen handbereik waren. Hoewel dit niet het geval bleek te zijn (de wereld wacht nog steeds geduldig op een Rocky IV-stijl robotbediende), bevatten veel films uit de jaren ’80 overdreven technologische plots. Johnny Five is een experimentele overheidrobot die vrije wil krijgt wanneer hij door de bliksem wordt getroffen. Vervolgens slaat hij op de vlucht om zijn militaire achtervolgers te ontlopen. Hoewel het concept redelijk bekend klinkt, werd de grappenmakende robot – met in de hoofdrollen de voor dat decennium bekende sterren Steve Guttenberg en Ally Sheedy – een icoon van de jaren ’80.

4. WarGames (1983)


De computers en gadgets in de techno-thriller voor kinderen, WarGames, kunnen er nu wat verouderd uitzien, maar het verhaal blijft een van de beste – en eerste – filmische interpretaties van hacken. Matthew Broderick speelt een computergenie die per ongeluk een overheids-supercomputer hackt. Wat hij ziet als een onschuldig computerspel, blijkt een militaire simulatie van leven en dood te zijn. Het duurt niet lang voordat de FBI op zijn deur klopt omdat hij bijna de Derde Wereldoorlog heeft gestart. WarGames speelt perfect in op de voortdurende angsten van dat tijdperk over de Koude Oorlog en nucleaire wapens, angsten die vandaag de dag nog steeds relevant blijken te zijn. Sterker nog, het slimme concept verdient lof voor hoe vooruitstrevend het echt was. Het idee dat een overmoedige tiener met alleen zijn thuiscomputer grootschalige chaos veroorzaakt, klinkt in deze tijd helemaal niet zo ongeloofwaardig.

3. Flight of the Navigator (1986)


Was er als kind iets coolers dan rondvliegen in een buitenaards ruimteschip en het heelal verkennen? David Freeman is een doorsnee kind dat wakker wordt na een val en ontdekt dat hij acht jaar in de toekomst is. Zijn hersenen zitten vol intergalactisch materiaal en informatie. Hoewel hij zich niets herinnert, ontdekt David dat hij deel uitmaakte van een buitenaards experiment dat hem door de melkweg leidde. Wanneer hij herenigd wordt met het ruimteschip, vlucht hij voor – je raadt het al – zijn militaire achtervolgers terwijl hij probeert terug te keren naar zijn familie. Met een slim script, special effects die nog steeds overeind staan en een hilarische vertolking van Paul Reubens (ook bekend als Pee Wee Herman) als de AI van het ruimteschip, is Flight of the Navigator een leuke kinder-sci-fi die het onbekende verkent met een levendige en eigenzinnige geest.

2. The Goonies (1985)


Als er één film was die kinderen eraan herinnerde dat hun kindertijd nooit zo geweldig zou zijn als die op het grote scherm, dan was het wel The Goonies. Alle kinderen wilden zichzelf op een groot avontuur met hun vrienden bevinden, en de fantasie wordt niet beter dan deze iconische traktatie uit de jaren ’80. Er is verborgen schat, schurken, een lief ‘monster’ en een “never say die!” kameraadschap. Oh, en laten we het themalied van de koningin van de jaren ’80, Cyndi Lauper, niet vergeten. The Goonies heeft een adembenemend gevoel van gevaar en opwinding dat soms best duister is (zoals de meeste kinderfilms uit de jaren ’80, gaat The Goonies niet uit de weg om de kinderen wat ruw te behandelen en ze in levensbedreigende situaties te brengen). Producent Steven Spielberg en regisseur Richard Donner begrijpen het jongensachtige idee van groot avontuur en opwinding perfect en brengen dit perfect tot leven op het grote scherm.

1. E.T. (1982)


De top-verdienende film van de jaren ’80 en waarschijnlijk een van de meest geliefde films van het decennium, E.T. presenteert een tijdloos verhaal over vriendschap en opgroeien. Onaangetast door vervolgen of remakes (het beruchte Atari-videospel kan het beste worden vergeten), is E.T. waarschijnlijk een van de weinige films op deze lijst die door nieuwe generaties nog jaren zal worden gewaardeerd. Spielberg toont zijn vaardigheden als regisseur die echt weet hoe hij een magisch gevoel van ontzag en verwondering kan creëren, en het resultaat is een van de beste kinderfilms ooit gemaakt.

FLIMFUN
© 2024 filmfun.nl