Michael Bay staat bekend om zijn liefde voor explosies en heeft in de loop van meer dan 20 jaar Hollywood in zijn greep gehouden. Terwijl zijn films bijna allemaal ongelooflijk succesvol zijn geweest en miljarden dollars hebben opgebracht, is hij ook vaak het mikpunt van kritiek geweest. Hier volgt een overzicht van de 15 films uit zijn filmografie.
15. Transformers: Revenge of the Fallen (2009)
Deze film wordt vaak gezien als een rommelige, overdreven en intolerante puinhoop, mede door de staking van de Writers Guild of America tijdens de ontwikkeling, waardoor er geen echt script was. Met controversiële personages en een lijn als “I am directly below enemy scrotum”, is “Revenge of the Fallen” een $200 miljoen kostende hete bende.
14. Transformers: Age of Extinction (2014)
Bay keerde terug voor deze vierde Transformers-film met Mark Wahlberg in de hoofdrol. Ondanks spectaculaire actiescènes, werd de film bekritiseerd voor zijn gebrek aan verhaal en diepte, waarbij de nadruk meer lag op computergegenereerde sequenties en mythologische nonsens.
13. Pearl Harbor (2001)
“Pearl Harbor” probeert een balans te vinden tussen een historische romance voor tieners en actievolle WWII-scènes, maar eindigt als een lachwekkend en gênant stuk geschiedenis. De film wordt vaak bekritiseerd voor zijn oppervlakkige patriotisme en gebrek aan focus.
12. Transformers: The Last Knight (2017)
De vijfde Transformers-film zit vol met zoveel actie en plotlijnen dat het bijna onbegrijpelijk wordt. Toch biedt “The Last Knight” genoeg bizarre en gonzo weirdness om vermakelijk te zijn, ondanks de oververzadiging.
11. Bad Boys II (2003)
“Bad Boys II” wordt vaak gezien als een excessieve vertoning van Bays stijl, vol met stereotype humor en explosieve actiescènes. Hoewel de film wordt bekritiseerd om zijn inhoud, kunnen de actiescènes, zoals de Haïtiaanse schietpartij, niet worden genegeerd.
10. Transformers: Dark of the Moon (2011)
In “Dark of the Moon” bereikt Bay een hallucinatoire kwaliteit met de vernietiging van Chicago als decor. De film is visueel verbluffend, ondanks dat het verhaal en de personages minder indruk maken.
9. 13 Hours (2016)
“13 Hours” probeert de politieke controverse rond Benghazi te vermijden door zich te focussen op de actie. Hoewel het probeert neutraal te blijven, kan het niet ontsnappen aan zijn pro-militaire houding, waardoor het een spannende, maar oppervlakkige weergave van de gebeurtenissen wordt.
8. Transformers (2007)
De originele “Transformers” film combineert Steven Spielbergs liefde voor coming-of-age verhalen met Bays voorliefde voor actie en explosies. Terugkijkend is de film bescheiden, met indrukwekkende actiescènes en een verhaal dat, ondanks enkele gebreken, vermakelijk blijft.
7. 6 Underground (2019)
Michael Bay’s Netflix-financierde actiespektakel “6 Underground” begint met een 20 minuten durende autoachtervolging door de straten (en musea) van Florence, inclusief een geïrriteerde non die onze helden de vinger geeft, een groep schattige puppy’s die in slow-motion rent, en Dave Franco die “fuck” schreeuwt terwijl hij herhaaldelijk bijna voetgangers aanrijdt. Ryan Reynolds speelt een techmiljardair die zijn dood in scene zet terwijl hij een helm draagt met een Red Bull-logo. Dit avontuur, dat zich afspeelt over de hele wereld, is ontworpen als een affront tegen collectieve opvattingen van “goede” smaak.
6. The Island (2005)
“The Island”, de enige erkende flop in Bays carrière, is een futuristische sci-fi vertelling over menselijke klonen, met in de hoofdrollen Ewan McGregor en Scarlett Johansson. Ondanks dat het “cerebraal” wordt genoemd, blijft het een Michael Bay-film vol explosies, ontrafelende complotten, en iedereen gefilmd vanuit waanzinnig lage hoeken. De pre-Hunger Games visie op een dystopische toekomst is verrassend doordacht.
5. Armageddon (1998)
“Armageddon” bevindt zich in de Criterion Collection en vereist weinig uitleg. Het is strak, vakkundig gemaakt, en luidruchtig. De scènes van meteorietverwoesting en de laatste missie om de naderende ruimterots op te blazen, benaderen het dichtst wat we komen bij een door Bay geregisseerde opera. Maar het is de cast, met onder meer Bruce Willis, Ben Affleck, Owen Wilson, Steve Buscemi en vele anderen, die “Armageddon” zo memorabel maakt.
4. Pain & Gain (2013)
“Pain & Gain” is Bays enige echte komedie, een satirische kijk op het Amerikaanse exceptionalisme gebaseerd op een donker waargebeurd verhaal. Met briljante optredens van The Rock, Anthony Mackie en een zeer toegewijde Mark Wahlberg, heeft de film een gevaarlijke, kwaadaardige energie.
3. Ambulance (2022)
“Ambulance” is Bays “kleine” film, bedoeld om te worden geproduceerd onder pandemieprotocollen, en hermaakt een Deense thriller uit 2005 over twee broers die na een overval een ambulance kapen. Het resultaat is een van de meer humanistische Bay-films, die herinnert aan de gestroomlijnde genoegens van “Speed” en het baanbrekende werk van Tony Scott met zijn snelle montage en nieuwsgierigheid naar zijn ondersteunende personages.
2. Bad Boys (1995)
“Bad Boys”, de film waarmee Bay van muziekvideo’s en commercials naar de grote competities sprong, met Will Smith en Martin Lawrence in een buddy-cop film. Het was een voertuig dat Bay gelukkig beperkte, waardoor zijn talent voor extravagantie, vulgariteit en gefetisjiseerde mannelijkheid kon schitteren.
1. The Rock (1996)
“The Rock” is de ideale Michael Bay-film: Nicolas Cage achter groene ballen van gezichtsmeltend gifgas aanjagend, Sean Connery kruipend door pluimen van feloranje vuur, en Ed Harris als ‘s werelds meest geïrriteerde generaal. “The Rock” deelt veel van de gebreken van Bays mindere werken, maar behoudt een ruwe, elementaire kracht en biedt een rauwe blik op mannelijke vriendschappen gecreëerd tijdens tijden van grote gewelddadigheid.