De jaren 80 vormden een belangrijke periode voor het horror genre. John Carpenter legde in 1978 het fundament voor het slasher-genre met de film “Halloween”, en het genre bleef zich ontwikkelen gedurende het decennium. Wes Craven maakte de overgang van extreme horror zoals “Last House on the Left” en “The Hills Have Eyes” naar de mainstream met het succes van “Nightmare on Elm Street”. Bovendien werd een zekere ijshockeymasker-dragende schurk een blijvend horroricoon. Zowel sciencefiction (The Fly, The Thing, Aliens) als comedy (Re-Animator, Gremlins) waren sterk vertegenwoordigd in het genre. Veel van de meest geprezen horrorfilms en toekomstige cult-hits werden in dit decennium uitgebracht. Maar er ontstond ook een nieuw kenmerk binnen het genre – de ‘scream queen’. Veel horrorfilms leunden sterk op hun vrouwelijke hoofdrolspelers, en sommige van deze actrices werden de gezichten van de horror uit de jaren 80.

10. Adrienne King

Friday the 13th Part 2 (1/9) Movie CLIP - Look Out, Alice! (1981) HD

De ‘final girl’ is een essentieel element in horror. De term verwijst naar het laatste personage dat aan het eind van de film nog in leven is, meestal een vrouwelijk personage. “Friday the 13th” (1980) is een van de meest bekende slashers uit die tijd. Adrienne King zet een levendige prestatie neer als Alice, de enige overlevende van mevrouw Voorhees’ moordpartij aan het Camp Crystal Lake.

9. Linda Blair

The Exorcist-Top Five Best Scenes

Linda Blair werd een horrorlegende als kindactrice dankzij haar rol als Regan in “The Exorcist”. Ze sleepte zelfs een Oscar-nominatie in de wacht. Maar ondanks een reeks tegenslagen bleef ze schitteren in vele jaren ’80 horrorfilms.

8. Brinke Stevens

Brinke Stevens Doc

Brinke Stevens was ongetwijfeld een van de hoogtepunten uit het B-filmsegment van de jaren ’80, met cultfavorieten zoals “The Slumber Party Massacre” (1982).

7. Caroline Munro

Caroline Munro: A Video Tribute

Caroline Munro was een onmisbare scream queen. Ze maakte furore in de jaren ’70 met de Hammer-films, maar in de jaren ’80 schitterde ze in cultfilms zoals “Maniac” (1980).

6. Barbara Crampton

Scream Queen Barbara Crampton Picks Her Favourite Horror Heroines

Barbara Crampton omarmde de horror volledig. Ze werkte samen met regisseur Stuart Gordon in cultfilms zoals “Re-Animator” (1985) en blijft actief in het genre.

5. Adrienne Barbeau

Swamp Thing (1982) Adrienne Barbeau Gets Drowned

Adrienne Barbeau was het ultieme seksymbool van de vroege jaren ’80 horror. Getrouwd met John Carpenter, maakte Barbeau de opmerkelijke overstap van Broadway naar de wereld van horror en werkte samen met haar man in films zoals ‘The Fog’ (1980) en de cultklassieker ‘Escape for New York’ (1981). Haar opmerkelijke vertolkingen in ‘Swamp Thing’ (1982) en ‘Creepshow’ (1982) zijn tot op de dag van vandaag onvergetelijk.

4. Dee Wallace

'Cujo' actress Dee Wallace: No true horror films anymore

Hoewel Dee Wallace misschien het best bekend is door haar rol als de moeder in ‘E.T.’ (1982), herkennen horrorliefhebbers haar van talloze iconische films uit de jaren ’80. Met hoofdrollen in ‘The Howling’ (1981), ‘Cujo’ (1983) en ‘Critters’ (1986), zette Wallace een nieuw beeld neer van de scream queen. Ze speelde vaak de rol van moeder of echtgenote, een verfrissende afwijking van het stereotype tienermeisje dat vaak in horrorfilms voorkomt. Ze vertegenwoordigde een andere kant van het scream queen-ideaal, en tot op de dag van vandaag is ze een graag geziene gast op horrorconventies.

3. Linnea Quigley

Linnea Quigley Tribute

Sommige scream queens staan bekend om hun verleidelijke verschijning en niet per se het ‘buurmeisje’-imago. Linnea Quigley is daar een perfect voorbeeld van. Hoewel haar naam misschien niet bij iedereen een belletje doet rinkelen, herkent iedereen haar wel uit films als ‘Return of the Living Dead’ (1985) en ‘Night of the Creeps’ (1986). In de eerste film is ze onvergetelijk door een striptease op een kerkhof, waarna ze terugkeert als een naakte zombie. Ze heeft altijd met trots haar horrorroots gedragen en schitterde in vele genre-films.

2. Heather Langenkamp


Heather Langenkamp mag dan misschien niet zo’n uitgebreid horrorportfolio hebben, haar vertolking van Nancy Thompson in Wes Craven’s ‘A Nightmare on Elm Street’ (1984) is legendarisch. Nancy was een levendige en vindingrijke heldin die het opnam tegen de nachtmerrie-achtervolger Freddy Krueger, zonder de hulp van een mannelijke held. Langenkamp keerde terug in de rol voor het derde deel ‘Dream Warriors’ (1987) en nogmaals in ‘New Nightmare’ (1994). Haar blijvende impact als een van de belangrijkste scream queens is onmiskenbaar.

1. Jamie Lee Curtis

Jamie Lee Curtis: The Scream Queen!

Jamie Lee Curtis had het scream queen-gen al in haar bloed. Haar moeder, Janet Leigh, werd wereldberoemd door de douche-scène in Alfred Hitchcock’s ‘Psycho’. Maar Jamie Lee Curtis maakte zelf naam als de onverwoestbare Laurie Strode in ‘Halloween’ (1978). Deze film legde de basis voor wat we nu kennen als het scream queen-archetype. Curtis schitterde in vele andere horrorfilms, zoals ‘The Fog’ (1980), ‘Prom Night’ (1980), en ‘Halloween II’ (1981), waarmee ze haar onuitwisbare stempel op het genre drukte.

FLIMFUN
© 2023 filmfun.nl