Sinds hij de rol van de buitengewone jonge tovenaar Harry Potter achter zich liet, heeft Daniel Radcliffe allesbehalve op veilig gespeeld. In plaats van te kiezen voor snelle winst door zich te verbinden aan een andere lucratieve franchise, heeft Radcliffe onafhankelijke filmmakers gezocht, vaak debutanten, om de kans te krijgen een breed scala aan personages te spelen die zijn bereik als acteur zouden uitbreiden. En dat deden ze, met Radcliffe die in zijn post-“Potter”-periode personages vertolkte die variëren van een videogame nerd tot een literair reus, een kwaadaardige miljardair, een Zuid-Afrikaanse held en zelfs een lijk.

Radcliffe beperkte zich niet alleen tot films, hij bracht zijn onverschrokkenheid ook naar Manhattan, waar hij triomfeerde in Broadway-producties van Peter Shaffer’s “Equus”, Martin McDonagh’s “The Cripple of Inishmaan” en de legendarische musical “How to Succeed in Business Without Really Trying”, waarin hij televisiepubliek betoverde met zijn zang- en danskunsten tijdens de Tony Awards van 2011. Onlangs won hij een Critics Choice Award voor zijn rol als de titulaire entertainer in Roku’s tv-film “Weird: The Al Yankovic Story”.

Met nog twee indie-films in de pijplijn en een terugkeer naar Broadway in een Stephen Sondheim-musical in het vooruitzicht, zal Radcliffe’s onverschrokkenheid en opmerkelijke groei als acteur nog lang voortduren. Laten we dus een glas heffen en de top 10 Daniel Radcliffe-films vieren, gerangschikt van slechtste naar beste.

10. GUNS AKIMBO (2019)


Radcliffe stort zich volledig in het actiegenre in Jason Lei Howden’s unieke kijk op videogaming. Radcliffe speelt Miles, een geeky programmeur die, na het kijken naar een real-life versie van een schiet-en-dood-videogame, zelf in de actie terechtkomt in het echte leven en een doelwit wordt nadat twee pistolen aan zijn handen zijn geschroefd.

9. JUNGLE (2017)


In “Jungle” zet Radcliffe zich zowel emotioneel als fysiek volledig in voor de slopende rol van Yossi Ghinsberg, een echte Israëlische avonturier die in 1981 naar Bolivia vertrok om het Amazone-regenwoud te verkennen.

8. ESCAPE FROM PRETORIA (2020)


Radcliffe neemt de rol op zich van nog een echte held in Francis Annan’s gevangenisdrama dat zich richt op de Zuid-Afrikaanse activist Tim Jenkin, een van de drie politieke gevangenen die een gedurfd en onwaarschijnlijk plan bedachten en uitvoerden om te ontsnappen uit de Pretoria Central Prison in 1979.

7. WHAT IF (2013)


Radcliffe waagt zich als romantische komedieleider in Michael Dowse’s rom-com “What If” als Wallace, een medische schoolverlater die in Toronto woont en alleen zijn beste vriend Allan (Adam Driver) heeft om advies te vragen.

6. IMPERIUM (2016)


In een film die vandaag de dag nog relevanter is dan bij de release, speelt Radcliffe Nate Foster, een FBI-agent die undercover moet gaan om een wit-nationalistische operatie te infiltreren in Daniel Ragussis’ thriller gebaseerd op waargebeurde gebeurtenissen.

5. KILL YOUR DARLINGS (2013)


Deze goed ontvangen biografische drama richt zich op de universiteitsdagen van vier literaire reuzen — dichter Allen Ginsberg (Radcliffe), schrijvers Jack Kerouac (Jack Huston) & William S. Burroughs (Ben Foster), en UPI-redacteur Lucien Carr (Dale DeHaan), die beschuldigd wordt van de moord op een langdurige vriend.

4. SWISS ARMY MAN (2016)


De eerste speelfilm van de Daniels (Daniel Scheinert & Daniel Kwan) is, zonder twijfel, de beste film ooit gemaakt over scheten. Deze absurdistische komedie sterren Paul Dano als Hank, een man gestrand op een eiland die zelfmoord overweegt wanneer een lijk (Radcliffe) aanspoelt.

3. THE WOMAN IN BLACK (2012)


Na de laatste van de “Potter”-films scoorde Radcliffe een grote hit in deze horrorfilm uit 2012, die de best verdienende Britse horrorfilm in 20 jaar werd.

2. THE LOST CITY (2022)


Radcliffe probeerde zijn hand als komische schurk in deze romantische actiefilm, en het resultaat was zijn grootste niet-“Potter”-hit. Als de excentrieke miljardair Abigail Fairfax verdient Radcliffe zijn slechterikenstatus door zijn handlangers opdracht te geven een romanschrijfster (Sandra Bullock) te ontvoeren.

1. De HARRY POTTER-serie (2001-2011)

Veel jonge acteurs vinden zichzelf belast met een gênante rol waarmee ze hun hele leven geïdentificeerd zullen worden. Niet zo Radcliffe – zijn tien jaar durende optreden als Harry Potter zou alleen maar een bron van trots moeten zijn, aangezien hij de jonge tovenaar liet groeien van een jongen die zijn krachten ontdekt tot een volwassen jongeman die pijnlijk bewust wordt van het effect dat die krachten op anderen kunnen hebben.

FLIMFUN
© 2024 filmfun.nl