De westernfilm blijft kijkers over de hele wereld fascineren met zijn verhalen over moed, avontuur en de strijd tussen goed en kwaad. Deze films, variërend van klassieke vertellingen tot moderne interpretaties, hebben niet alleen het beeld van het Wilde Westen gevormd, maar ook een blijvende impact gehad op de filmkunst. Hier volgt een eerbetoon aan de top 20 westerns aller tijden, films die het landschap van cinema onherroepelijk hebben veranderd.

20. Ride Lonesome (1959)

“Ride Lonesome” is een hoogtepunt uit de samenwerking tussen Budd Boetticher en Randolph Scott, waarin Scott een eenzame strijder volgt op zijn obsessieve zoektocht naar wraak voor de moord op zijn vrouw. De film, volledig opgenomen in de adembenemende locaties van de Sierra Nevada, staat bekend om de klassieke westernlijn: “Er zijn dingen waar een man niet omheen kan rijden.”

19. Vera Cruz (1954)

In “Vera Cruz” bundelen huurlingen Burt Lancaster en Gary Cooper hun krachten in revolutionair Mexico om een goudschat te stelen. Aanvankelijk onderschat bij de release, wordt de film nu gezien als een opwindende voorloper van de spaghettiwesterns uit de jaren ’60.

18. Winchester ’73 (1950)

“Winchester ’73” toont James Stewart in zijn queeste om zijn gestolen, legendarische geweer terug te krijgen, bewijzend dat hij met de besten kon rijden, schieten en vechten. De film wordt bijna gestolen door Dan Duryea als de snerende, sadistische Waco Johnnie Dean.

17. One-Eyed Jacks (1961)

hhttps://www.youtube.com/watch?v=8l2zDOn4798

Marlon Brando regisseerde “One-Eyed Jacks”, zijn enige film als regisseur, na meningsverschillen met oorspronkelijke regisseur Stanley Kubrick. De film, gebaseerd op de legende van Billy the Kid, is nu bekend als een fascinerend en broeierig meesterwerk, mede dankzij de verbluffende locaties in Monterey en Big Sur.

16. Rio Bravo (1959)

hhttps://www.youtube.com/watch?v=WPO12ZzGS84

In “Rio Bravo” staat sheriff John Wayne tegenover een leger van slechteriken met slechts een dronkaard, een jonge pistoolvechter en een kreupele oude man aan zijn zijde. De interactie tussen Wayne, Dean Martin en Walter Brennan biedt veel plezier, waarbij Martin zelfs de kans krijgt om te zingen.

15. My Darling Clementine (1946)

“My Darling Clementine” biedt een zeer geromantiseerde weergave van Wyatt Earp en de gebeurtenissen bij de OK Corral, met Henry Fonda als Earp. De film is lyrisch, poëtisch en bevat vele iconische scènes die lang bijblijven.

14. The Ox-Bow Incident (1943)

In “The Ox-Bow Incident” is Henry Fonda’s held machteloos om te voorkomen dat drie onschuldige mannen worden gelyncht door een menigte voor een misdaad die nooit heeft plaatsgevonden. De film biedt maatschappelijk commentaar in een westernsetting, versterkt door het feit dat Fonda als jongeman getuige was van een lynching.

13. Butch Cassidy and the Sundance Kid (1969)

Een Oscar-winnende buddyfilm die leunt op de geweldige chemie tussen Paul Newman en Robert Redford. Met de sprankelende dialogen van William Goldman en de beroemde soundtrack van Burt Bacharach is “Butch Cassidy and the Sundance Kid” een onweerstaanbaar stukje cool van de late jaren ’60, gemengd met een nieuw gevonden revisionisme.

12. The Gunfighter (1950)

“The Gunfighter” volgt een verouderende scherpschutter, gespeeld door Gregory Peck, in zijn pogingen zijn bloedige verleden achter zich te laten, alleen om te ontdekken dat er altijd nog één jonge uitdager over is. De film, die een thema behandelt dat uitgroeide tot een van de grote westernclichés, biedt een Griekse tragedie in een westernjasje.

11. Ride the High Country (1962)

“Ride the High Country” is een elegie voor de dood van het oude Westen en een perfect afscheidscadeau voor twee genre-iconen, Joel McCrea en Randolph Scott, als een paar veteranen van de wet die hun nut hebben overleefd. De film onderzoekt thema’s van eer, veroudering en vriendschap tegen de achtergrond van een veranderend Amerikaans landschap.

10. The Magnificent Seven (1960)

“The Magnificent Seven” is een iconische western met een geweldige verhaallijn, een onvergetelijke cast en muziek, en een reeks memorabele momenten, zoals de openingsscène met Yul Brynner en Steve McQueen en het duel met het mes/geweer. Het biedt alles wat je van een western kunt verlangen.

9. Red River (1948)

hhttps://www.youtube.com/watch?v=ZxVCrIMPQXI

“Red River”, geregisseerd door de meesterfilmmaker Howard Hawks, gaf John Wayne een rol die perfect bij hem paste als de koppige, gedreven veeboer die vastbesloten is om een vee-aandrijving tot het bittere einde te zien, zelfs als dat betekent dat hij zijn aangenomen zoon, gespeeld door Montgomery Clift, moet doden die zijn kudde van hem afneemt.

8. High Noon (1952)

“High Noon” staat bekend als een allegorie op de heksenjachten van McCarthy in Hollywood, maar moet allereerst worden genoten als een spannende western die zich min of meer in realtime afspeelt, met de angstige wetshandhaver Gary Cooper die alleen wordt achtergelaten door zijn stad terwijl hij de slechteriken onder ogen ziet.

7. Stagecoach (1939)

hhttps://www.youtube.com/watch?v=OE-VWDsdkwM

“Stagecoach”, een baanbrekende western die het genre definieerde en John Wayne tot ster maakte, is een mix van karakterstudie en opwindende actiesequenties, met opmerkelijk gebruik van Monument Valley op de grens van Arizona-Utah, de meest herkenbare locatie in westernfilms.

6. Once Upon a Time in the West (1968)

Zodra het publiek over de schok heen was van Henry Fonda als een kille moordenaar, werden ze getrakteerd op een western vol verbluffende beelden, die qua schaal, reikwijdte en ambitie ongeëvenaard is. Sergio Leone verwees in “Once Upon a Time in the West” naar bijna de hele geschiedenis van westerns in dit verbluffende epos over de komst van de spoorweg en de modernisering van het Westen.

5. Shane (1953)

“Shane” is een geliefde adaptatie van Jack Schaefer’s prachtige roman, met Alan Ladd als de perfecte revolverheld die probeert zijn pistool aan de wilgen te hangen maar ontdekt dat “je niet kunt leven met een moord”. De film is memorabel om vele redenen, van de Oscar-winnende cinematografie en Jack Palance als de vrolijke slechterik tot het emotionele einde dat nog steeds resoneert.

4. Unforgiven (1992)

In “Unforgiven” neemt een meedogenloze moordenaar die varkensboer is geworden, een laatste klus aan, en daaropvolgend breekt de hel los. Clint Eastwood deconstrueert de mythen en legenden van de western, en het resultaat is een revisionistisch meesterwerk dat terecht Oscars won voor beste film en beste regisseur.

3. The Good, the Bad and the Ugly (1966)

De beroemdste spaghettiwestern is een stijlvolle, flamboyante visuele traktatie, met de beroemde soundtrack van Ennio Morricone als kern. Innovatief en enorm invloedrijk, met meerdere memorabele scènes, waaronder de authentieke en ontroerende burgeroorlogsequentie.

2. The Wild Bunch (1969)

Bij de release zorgde “The Wild Bunch” van Sam Peckinpah voor opschudding vanwege het geweldsniveau, en zelfs nu schokt de hoeveelheid bloed en geweld nog steeds. Maar kijk verder dan de balletachtige schoonheid van de slow-motion slachtpartijen, en het is duidelijk dat Peckinpah trouw blijft aan zijn terugkerende thema’s van de dood van het oude Westen.

1. The Searchers (1956)

Het verhaal van een racistische buitenstaander die op zoek is naar zijn ontvoerde nichtje verbluft nog steeds met zijn donkere kracht, schoonheid en algehele grootsheid. “The Searchers” is complex, gelaagd en verontrustend, met een monumentale prestatie van Wayne als de bevooroordeelde antiheld. D

FLIMFUN
© 2024 filmfun.nl