Cate Blanchett is een van de grootste actrices van haar generatie. Ze heeft een indrukwekkende veelzijdigheid getoond in haar filmoptredens, waardoor ze een van de meest gewilde schermsterren ter wereld is geworden. Met twee Academy Awards overwinningen voor “The Aviator” (2004) en “Blue Jasmine” (2013) en acht carrière Oscar-nominaties, waaronder een voor “TÁR” in 2022, heeft Blanchett haar plek in de filmgeschiedenis verdiend. Hier zijn haar 17 beste films, gerangschikt van minst naar meest indrukwekkend:

17. Where’d You Go, Bernadette (2019)

Blanchett speelt Bernadette, een teruggetrokken architect die naar Antarctica vlucht om aan haar gezinsleven te ontsnappen. Hoewel niet Linklater’s beste werk, maakt Blanchett’s aanwezigheid het materiaal boeiend.

16. The Shipping News (2001)

In deze adaptatie van Annie Proulx’s roman speelt Blanchett Petal, wiens huwelijk met Quayle (Kevin Spacey) verre van gelukkig is. Blanchett’s vermogen om een personage te transformeren wordt opgemerkt.

15. Ocean’s 8 (2018)

Blanchett is Lou, de partner-in-crime van Debbie Ocean (Sandra Bullock), in deze vrouwelijke spin-off van de “Ocean’s” serie. Blanchett geniet duidelijk van haar rol als meesterdief.

14. The Hobbit series (2012, 2013)

Als Galadriel, de machtige en faire elf, keert Blanchett terug naar Midden-aarde in Peter Jackson’s “The Hobbit” serie, waarin haar personage Gandalf (Ian McKellen) bijstaat.

13. Don’t Look Up (2021)

In Adam McKay’s satire speelt Blanchett een cynische nieuwsanker die meer geïnteresseerd is in een affaire dan het informeren over een naderende apocalyps. Haar komische timing steelt de show.

12. The Talented Mr. Ripley (1999)

Als Meredith Logue, een rijke erfgename, wordt Blanchett misleid door Tom Ripley (Matt Damon) in deze psychologische thriller. Haar elegante vertolking voegt een laag van verfijning toe.

11. Nightmare Alley (2021)

In Guillermo del Toro’s film speelt Blanchett een femme fatale die een overmoedige oplichter (Bradley Cooper) te slim af is. Haar vertolking is zowel boeiend als dreigend.

10. Elizabeth (1998); Elizabeth: The Golden Age (2007)

Blanchett’s doorbraakrol als Koningin Elizabeth I, waarvoor ze haar eerste Golden Globe won en Oscar-nominaties ontving. Haar vertolking in beide films is krachtig en meeslepend.

9. Babel (2006)

Als Susan Jones, een Amerikaanse toerist die in Marokko wordt neergeschoten, toont Blanchett de emotionele diepte van een vrouw in crisis. Haar optreden is rauw en aangrijpend.

8. The Lord of the Rings series (2001, 2002, 2003)

Als Galadriel biedt Blanchett een memorabele vertolking in “The Lord of the Rings” trilogie, waarbij haar personage een sleutelrol speelt in de strijd tegen het kwaad.

7. I’m Not There (2007)

Blanchett speelt een van de zes incarnaties van Bob Dylan in deze unieke biopic, waarvoor ze een Golden Globe won en een Oscar-nominatie ontving. Haar vertolking is zowel gewaagd als onvergetelijk.

6. The Aviator (2004)

Als Katharine Hepburn in deze biopic over Howard Hughes (Leonardo DiCaprio) won Blanchett haar eerste Oscar. Haar vertolking is niet alleen een imitatie, maar een volledige belichaming van Hepburn.

5. The Curious Case of Benjamin Button (2008)

Als Daisy Fuller, de liefde van Benjamin Button (Brad Pitt), toont Blanchett de complexiteit van een liefde die door de tijd wordt uitgedaagd. Haar optreden is hartverscheurend.

4. Notes on a Scandal (2006)

Blanchett speelt Sheba Hart, een lerares die een affaire heeft met een student, tegenover Judi Dench. Haar subtiele en genuanceerde vertolking leverde haar een Oscar-nominatie op.

3. Carol (2015)

Als Carol Aird, een vrouw die een affaire heeft met een jongere vrouw (Rooney Mara), levert Blanchett een van haar meest geprezen optredens. Haar vertolking is zowel ingetogen als krachtig.

2. Blue Jasmine (2013)

Als Jasmine, een vrouw die haar rijke levensstijl verliest, won Blanchett haar tweede Oscar. Haar vertolking is zowel tragisch als fascinerend.

1. TÁR (2022)

Als Lydia Tár, een gerenommeerde dirigent, levert Blanchett een van haar meest memorabele optredens. Haar rol in “TÁR” is een meesterwerk van acteerkunst.

FLIMFUN
© 2024 filmfun.nl