Tweevoudig Oscarwinnaar Sean Penn heeft zich in verschillende vakgebieden onderscheiden, waaronder acteren, schrijven en regisseren. Zijn carrière als acteur heeft hem echter de meeste lof opgeleverd. Laten we eens terugkijken op 15 van zijn grootste films als acteur, gerangschikt van minst naar best.

15. I Am Sam (2001)

“I Am Sam” probeert het publiek ervan te overtuigen dat een volwassen man met de intelligentie van een zevenjarige (Penn) in staat is om voor zijn jonge dochter (Dakota Fanning) te zorgen, puur door de kracht van liefde. Ondanks de kritiek, slaagt Penn erin om boven het materiaal uit te stijgen in een rol die hem een Oscar-nominatie als Beste Acteur opleverde.

14. The Game (1997)

In “The Game”, een psychologische thriller van David Fincher, speelt Penn de jongere broer van Michael Douglas. De film is een meesterwerk van film noir over het dunne draadje waar ons leven aan hangt. Zowel Douglas als Penn zijn uitzonderlijk als de emotioneel afstandelijke broers.

13. The Assassination of Richard Nixon (2004)

“The Assassination of Richard Nixon” is een onderschatte film in Penn’s filmografie, een aangrijpend en verontrustend portret van isolatie en waanideeën. Penn speelt Sam Bicke, een mislukte verkoper die geobsedeerd raakt door president Richard Nixon.

12. Fair Game (2010)

“Fair Game” vertelt het waargebeurde verhaal van Valerie Plame (Naomi Watts), een CIA-agent wiens identiteit gelekt werd door de Amerikaanse regering. Penn speelt haar echtgenoot, Joseph Wilson, in deze krachtige veroordeling van hoe onze democratie omgaat met haar meest uitgesproken critici.

11. The Tree of Life (2011)

“The Tree of Life” van Terrence Malick is een filmische prestatie zoals geen ander, die het bestaan van de wereld omvat vanaf de dageraad der tijden tot in het hiernamaals. Penn speelt de volwassen Jack, die worstelt met de dood van zijn broer en probeert weer contact te maken met zijn ouders.

10. The Falcon and The Snowman (1985)

“The Falcon and The Snowman” vertelt het waargebeurde verhaal van Christopher Boyce (Timothy Hutton) en Andrew Daulton Lee (Penn), die geheimen aan de Sovjet-Unie verkopen tijdens de Koude Oorlog. Penn is fascinerend als Lee, een wanhopige zwerver die hoopt op verandering.

9. Carlito’s Way (1993)

In “Carlito’s Way” speelt Penn de advocaat van Al Pacino’s personage, een ex-crimineel die probeert zijn leven te beteren. Penn’s onherkenbare rol in deze film leverde hem een Golden Globe-nominatie op als Beste Mannelijke Bijrol.

8. 21 Grams (2003)

In “21 Grams” van Alejandro González Iñárritu speelt Penn Paul Rivers, een ernstig zieke wiskundeprofessor die wanhopig een harttransplantatie nodig heeft. Deze film biedt een krachtige blik op de manieren waarop onze levens elkaar kruisen.

7. The Thin Red Line (1998)

In “The Thin Red Line” van Terrence Malick speelt Penn Sgt. Welsh, een cynische soldaat die in conflict komt met de spiritueel optimistische Pvt. Bell (Jim Caviezel). Deze film is een filosofische kijk op oorlogsvoering en onze neiging tot conflict.

6. At Close Range (1986)

“At Close Range” biedt Penn een van zijn beste vroege rollen als Brad Whitewood, Jr., een tiener die in de voetsporen van zijn criminele vader (Christopher Walken) treedt. Deze film is een krachtig onderzoek naar de band tussen vaders en zonen.

5. Fast Times at Ridgemont High (1982)

Penn werd een ster met deze high school komedie, waarin hij Jeff Spicoli speelt, een surfer die meer geïnteresseerd is in golven en meisjes dan in studeren. “Fast Times at Ridgemont High” onderscheidt zich door zijn openhartige behandeling van tienerseksualiteit.

4. Sweet and Lowdown (1999)

In “Sweet and Lowdown” van Woody Allen speelt Penn Emmet Ray, een jazzgitarist die leeft in de schaduw van Django Reinhardt. Zowel Penn als Samantha Morton ontvingen Oscar-nominaties voor hun rollen in deze film.

3. Mystic River (2003)

“Mystic River”, geregisseerd door Clint Eastwood, bracht Penn zijn eerste Oscar als Beste Acteur. De film onderzoekt hoe kindertrauma’s leiden tot volwassen pijn door het verhaal van drie vrienden die geconfronteerd worden met de moord op de dochter van een van hen.

2. Dead Man Walking (1995)

“Dead Man Walking”, geregisseerd door Tim Robbins, is een krachtig pleidooi tegen de doodstraf. Penn speelt Matthew Poncelet, een ter dood veroordeelde gevangene die een speciale band opbouwt met zuster Helen Prejean (Susan Sarandon).

1. Milk (2008)

In “Milk” belichaamt Penn Harvey Milk, Californië’s eerste openlijk homoseksuele gekozen functionaris. Zijn empathische vertolking maakt van Gus Van Sant’s biografische drama een emotionele krachtpatser. De film bracht Penn zijn tweede Oscar als Beste Acteur.

FLIMFUN
© 2024 filmfun.nl