John Travolta heeft een lange en gevarieerde carrière gehad, gekenmerkt door zowel enorme successen als dieptepunten. Hij begon zijn carrière in het muziektheater op Broadway met optredens in twee shows, waaronder de originele productie van “Grease” in de ondersteunende rol van “Doody”. Zijn filmcarrière werd gelanceerd met zijn rol in “Saturday Night Fever”, wat hem zijn eerste Oscar-nominatie voor Beste Acteur opleverde op 24-jarige leeftijd. Travolta’s carrière kende extreme hoogte- en dieptepunten, met grote hits zoals “Grease” en “Urban Cowboy”, maar ook grote teleurstellingen zoals “Moment by Moment”. In de jaren ’80 probeerde hij zijn vroege status te herwinnen met een vervolg op “Saturday Night Fever” genaamd “Staying Alive” en een andere film “Two of a Kind”, die beide slecht werden ontvangen. Zijn carrière kwam weer op het goede spoor met zijn rol in “Pulp Fiction” van Quentin Tarantino, wat hem zijn tweede Oscar-nominatie voor Beste Acteur opleverde.

Hier zijn zijn 15 beste filmoptredens, gerangschikt van minst naar meest indrukwekkend:

15. She’s So Lovely (1997)

Travolta produceerde en speelde mee in dit drama, geschreven door John Cassavetes. Het verhaal volgt een man die terugkeert uit een psychiatrisch ziekenhuis naar zijn vrouw, nu hertrouwd met Travolta’s personage.

14. The Thin Red Line (1998)

In deze film van Terrence Malick speelt Travolta een van de militaire officieren betrokken bij de Slag om Guadalcanal tijdens de Tweede Wereldoorlog.

13. A Civil Action (1998)

Travolta speelt een advocaat die een zaak aanneemt tegen een bedrijf beschuldigd van het vergiftigen van een lokale waterbron. De film kreeg gematigde lof en Oscar-nominaties voor Cinematografie en Robert Duvall als Beste Mannelijke Bijrol.

12. Look Who’s Talking (1989)

Deze komedie, die Travolta’s carrière nieuw leven inblies, kenmerkt hem als een taxichauffeur die een zwangere vrouw (Kirstie Alley) naar het ziekenhuis rijdt. Bruce Willis verzorgt de stem van de baby.

11. Hairspray (2007)

In de filmadaptatie van de Broadway-musical speelt Travolta Edna Turnblad, de moeder van een jong meisje dat droomt van dansen op een lokale tv-show. Voor deze gender-buigende rol ontving Travolta een Golden Globe-nominatie.

10. Michael (1996)

Travolta speelt de aartsengel Michael in deze film van Nora Ephron, waarin twee tabloidjournalisten ontdekken dat Michael echt bestaat en bij een oudere vrouw woont.

9. Face/Off (1997)

In deze thriller van John Woo ondergaat Travolta’s personage, een FBI-agent, een procedure om zijn gezicht te vervangen door dat van een terrorist (Nicolas Cage) die hij probeert te vangen.

8. Get Shorty (1995)

Travolta won de Golden Globe voor Beste Acteur in een Komedie/Musical voor zijn rol als een gangster die betrokken raakt bij de filmindustrie in deze adaptatie van de roman van Elmore Leonard.

7. Primary Colors (1998)

In deze film, gebaseerd op de eerste presidentiële campagne van Bill Clinton, speelt Travolta een zuidelijke charmeur van een kandidaat. De film bevat sterke optredens van Travolta, Emma Thompson en Kathy Bates.

6. Carrie (1976)

In deze klassieke horrorfilm van Brian De Palma speelt Travolta de vriend van Carrie’s hoofdpester. De film is een mijlpaal in het horror-genre.

5. Urban Cowboy (1980)

Travolta speelt een olie-raffinaderijwerker die ‘s avonds tijd doorbrengt in een country-western bar. De film maakte country-western bars en mechanisch stierrijden populair.

4. Blow Out (1981)

In deze film van Brian De Palma speelt Travolta een filmgeluidsman die per ongeluk een auto-ongeluk opneemt dat een politieke samenzwering onthult.

3. Grease (1978)

In “Grease” speelt Travolta Danny Zuko, de leider van de T-Birds. De film en de soundtrack werden enorme hits en bevatten een aantal Top 10 singles.

2. Saturday Night Fever (1977)

“Saturday Night Fever” bracht de discocultuur naar het grote publiek en maakte van Travolta een ster. Hij speelt Tony Manero, een jongeman uit Brooklyn die ‘s nachts de dansvloer domineert.

1. Pulp Fiction (1994)

“Pulp Fiction” van Quentin Tarantino gaf Travolta’s carrière een tweede leven. Hij speelt Vincent Vega, een hitman, in deze invloedrijke film die zijn carrière nieuw leven inblies.

FLIMFUN
© 2024 filmfun.nl