Cillian Murphy, bekend om zijn intense acteerprestaties en veelzijdige rollen, heeft een indrukwekkende filmografie opgebouwd. Van psychologische thrillers tot historische drama’s, Murphy’s vermogen om complexe personages tot leven te brengen, heeft hem tot een van de meest gerespecteerde acteurs van zijn generatie gemaakt. Hier zijn de 15 beste films van Cillian Murphy, gerangschikt volgens Rotten Tomatoes.

15. On the Edge (2001)

In “On the Edge” speelt Murphy Jonathan Breech, een jonge man die worstelt met mentale gezondheidsproblemen. De film verkent zijn ervaringen in een psychiatrische inrichting na een zelfmoordpoging.

14. The Delinquent Season (2018)

“The Delinquent Season” is een Iers romantisch drama waarin Murphy’s personage, Jim, een buitenechtelijke affaire heeft, wat leidt tot complexe gevolgen voor zijn huwelijk en andere persoonlijke relaties.

13. Free Fire (2016)

In deze donkere komische misdaadthriller speelt Murphy Chris, die verstrikt raakt in een wapendeal die verschrikkelijk misgaat. De film is een actievolle shootout van begin tot eind.

12. Girl with a Pearl Earring (2003)

Murphy speelt Pieter in “Girl with a Pearl Earring”, een film die draait om het leven van de beroemde schilder Johannes Vermeer en zijn inspiratie achter het iconische schilderij.

11. Intermission (2003)

“Intermission” is een Ierse zwarte komedie waarin Murphy de rol speelt van John, een jonge man die na een breuk met zijn vriendin een reeks ongelukkige beslissingen neemt.

10. Sunshine (2007)

In deze sci-fi thriller van Danny Boyle speelt Murphy een astronoom op een missie om de zon te redden. “Sunshine” combineert visuele pracht met een diepgaand verhaal over overleven en menselijkheid.

9. Red Eye (2005)

“Red Eye”, geregisseerd door Wes Craven, toont Murphy als een charmante maar sinistere man die een jonge vrouw (Rachel McAdams) chanteert tijdens een nachtvlucht.

8. The Party (2017)

In “The Party” speelt Murphy Tom, wiens geheimen langzaam worden onthuld tijdens een feestje dat uit de hand loopt. Deze zwarte komedie onderzoekt menselijke relaties en sociale hypocrisie.

7. Batman Begins (2005)

Als Dr. Jonathan Crane, ook bekend als Scarecrow, in “Batman Begins”, levert Murphy een gedenkwaardige vertolking van de iconische schurk in Christopher Nolan’s Batman-trilogie.

6. Inception (2010)

In “Inception”, ook geregisseerd door Christopher Nolan, speelt Murphy Robert Fischer, wiens onderbewustzijn het doelwit is van een diepgaande manipulatie. Zijn rol is cruciaal voor de intrigerende plot van de film.

5. 28 Days Later (2002)

“28 Days Later”, een baanbrekende zombiefilm geregisseerd door Danny Boyle, ziet Murphy als de overlevende Jim, die ontwaakt in een post-apocalyptisch Londen.

4. The Wind That Shakes the Barley (2006)

In dit historische drama speelt Murphy Damien, een jonge Ier die zich aansluit bij de guerrillastrijders in de Ierse Onafhankelijkheidsoorlog. De film won de Palme d’Or op het Filmfestival van Cannes.

3. A Quiet Place Part II (2021)

“A Quiet Place Part II” breidt het verhaal uit van de eerste film, met Murphy als Emmett, een overlevende die de familie Abbott helpt in hun strijd tegen de geluidgevoelige wezens.

2. Dunkirk (2017)

“Dunkirk”, nog een film van Christopher Nolan, toont Murphy als een getraumatiseerde soldaat die gered wordt tijdens de evacuatie van Duinkerke in de Tweede Wereldoorlog.

1. Oppenheimer (2023)

In “Oppenheimer” speelt Murphy de titelrol van J. Robert Oppenheimer, de theoretische natuurkundige die bekend staat als de “vader van de atoombom”. Deze rol markeert een hoogtepunt in zijn carrière, waarbij hij samenwerkt met regisseur Christopher Nolan.

FLIMFUN
© 2024 filmfun.nl