Arnold Schwarzenegger was een onwaarschijnlijke kandidaat om één van ‘s werelds succesvolste acteurs te worden en de koning van de actiefilms. Met zijn ondoordringbare Oostenrijkse accent en een bijna bovenmenselijk gespierd lichaam had niemand kunnen voorspellen dat deze bodybuilder een charismatische hoofdrolspeler zou worden, die in sommige van de grootste kaskrakers ooit legendarische optredens zou neerzetten.

10. Commando (1985)

Commando is een stralend voorbeeld van de overdaad en het kitscherige van de actiefilms uit de jaren ’80. Door de overdreven synthesizermuziek, de vele montages, het clichématige ‘zwarte operatie soldaat komt uit pensionering’ verhaal en de grootse actiescènes, is Commando dé actiefilm uit de jaren ’80. Het was ook het ‘begin’ van Schwarzenegger’s blijvende filmpersonage. In eerdere rollen in films zoals Conan en The Terminator was vooral zijn fysiek en spiermassa belangrijk, maar Commando gaf hem de kans om wat meer persoonlijkheid in zijn rollen te brengen.

9. Twins (1988)

Net toen Schwarzenegger zich lekker nestelde in zijn actierol, besloot hij zijn komische kant te verkennen met Twins. Hoewel hij de serieuze rol speelde tegenover de energieke, brutale Danny DeVito, is het een leuke en gekke komedie die een andere kant van Schwarzenegger liet zien. Twins is een aparte buddyfilm met een verrassend sentimenteel verhaal.

8. The Terminator (1984)

In zijn eerste samenwerking met regisseur James Cameron wordt in The Terminator volop gebruik gemaakt van Schwarzenegger’s lichaamsbouw. Hoewel hij het grootste deel van zijn carrière zijn spieren heeft laten zien, was hij in The Terminator nog nooit zo imponerend en bedreigend. Het is moeilijk voor te stellen dat een andere acteur de niet te stoppen moordmachine zou kunnen spelen. Zijn houterige, stoïcijnse optreden geeft de Terminator zijn angstaanjagende aanwezigheid.

7. The Expendables & The Expendables 2 (2010/2012)

Velen dachten dat Schwarzenegger’s politieke carrière het einde van zijn acteerloopbaan betekende. Maar hij liet zien dat leeftijd geen belemmering was voor hem om terug te keren naar actiefilms met een cameo in The Expendables, en later een grotere rol in het vervolg.

6. True Lies (1994)

Schwarzenegger zou nooit overwogen worden voor de rol van James Bond, maar hij liet zien dat hij het in zich had om een geheim agent te spelen in True Lies. James Cameron haalde weer een gedenkwaardige prestatie uit Schwarzenegger als een gezinsman die wanhopig probeert zijn professionele leven als superspion voor zijn vrouw en tienerdochter verborgen te houden.

5. Conan de Barbaar (1982)

Conan is de krijgsheld van de cultromans van Robert E. Howard uit de jaren ’30. Hollywood zag potentie in het bronmateriaal voor een grote fantasyfilm en regisseur John Milius dacht dat alleen Schwarzenegger het personage recht kon doen. Deze actievolle, ruige benadering van het bronmateriaal was de perfecte springplank voor Schwarzenegger’s groeiende carrière.

4. Total Recall (1990)


Als je dacht dat je wist wat te verwachten van een Schwarzenegger film, gooide ‘Total Recall’ alle verwachtingen overboord. In deze sciencefictionklassieker, gebaseerd op een verhaal van Philip K. Dick, bevindt Arnold zich in een complex web van geheugenspellen en Mars-missies. De film heeft alles, van pratende robot-taxichauffeurs tot drie-borsten prostituees, en Arnold voelt zich hier duidelijk thuis.

3. Last Action Hero (1993)

[https://www.youtube.com/watch?v=ShBw43KJoLk
‘Last Action Hero’ is een eerbetoon aan en een parodie op de actiefilm. Schwarzenegger speelt zichzelf, in een film waarin een jongen een magisch filmkaartje krijgt waarmee hij zijn favoriete actieheld kan binnentreden. Hier, in deze metahumoristische setting, laat Arnold zien dat hij ook kan lachen om zichzelf. Het is een verfrissend andere benadering van het actiegenre.

2. Predator (1987)


De combinatie van actie en horror komt zelden zo perfect samen als in ‘Predator’. In de dichte jungle neemt Schwarzenegger het op tegen een buitenaards wezen dat op mensen jaagt voor de sport. Het resultaat is een spannende kat-en-muis-spel, met Arnold op zijn best. De film heeft ook enkele van de meest geciteerde one-liners uit de jaren ’80.

1. Terminator 2: Judgement Day (1991)


Als er één film is die het summum van Arnold’s carrière definieert, dan is het wel ‘Terminator 2’. In deze sequel keert hij terug als de beschermende T-800, dit keer om de jonge John Connor te beschermen. Met grensverleggende special effects en enkele van de meest gedenkwaardige actiescènes uit de filmgeschiedenis, is het geen wonder dat deze film bovenaan staat.

Het verhaal van Arnold Schwarzenegger’s carrière is als een film op zich. Van een jonge Oostenrijkse bodybuilder die de Atlantische Oceaan overstak met grote dromen, tot één van de meest herkenbare sterren in Hollywood. Deze films vormen slechts een glimp van zijn veelzijdige carrière, maar ze zijn ongetwijfeld enkele van de beste. Het is een testament voor zijn toewijding, charisma en, natuurlijk, zijn onmiskenbare fysieke aanwezigheid.

FLIMFUN
© 2024 filmfun.nl