Tim Burton, met zijn unieke stijl en voorliefde voor het excentrieke, heeft een onuitwisbare stempel gedrukt op de filmwereld. Zijn films variëren van donkere fantasieën tot hartverwarmende verhalen, elk met zijn kenmerkende visuele flair. Hier zijn de top 19 films van Tim Burton, gerangschikt van minst naar meest indrukwekkend:

19. Planet of the Apes (2001)

Een poging om de klassieke sci-fi franchise nieuw leven in te blazen, maar ondanks indrukwekkende make-up effecten, mist deze film de unieke Burton-touch.

18. Alice in Wonderland (2010)

Een visueel verbluffende maar overweldigende adaptatie van Lewis Carroll’s klassieker, die de Oscar won voor Beste Art Direction en Beste Kostuumontwerp.

17. Miss Peregrine’s Home for Peculiar Children (2016)

Een visueel aantrekkelijke film die echter aanvoelt als Burton op de automatische piloot, met een verhaal over een school voor kinderen met speciale krachten.

16. Dark Shadows (2012)

Een stijlvolle productie die de balans tussen campy humor en griezelige momenten niet weet te vinden, met Johnny Depp als vampier Barnabas Collins.

15. Charlie and the Chocolate Factory (2005)

Een eigenzinnige kijk op Roald Dahl’s verhaal, met Johnny Depp als een ongemakkelijke Willy Wonka. De film blinkt uit in visuele pracht.

14. Dumbo (2019)

Een creatieve maar ongelijke live-action versie van Disney’s klassieker, waarbij Burton zich meer richt op de menselijke personages dan op Dumbo zelf.

13. Frankenweenie (2012)

Een hartverwarmende stop-motion animatiefilm die Burton’s liefde voor klassieke horrorfilms viert, genomineerd voor een Oscar voor Beste Animatiefilm.

12. Big Eyes (2014)

Een fascinerende biopic over kunstenares Margaret Keane, met een focus op acteerprestaties in plaats van op Burton’s typische visuele stijl.

11. Corpse Bride (2005)

Een macabere maar romantische animatiefilm die Burton’s eerste Oscar-nominatie voor Beste Animatiefilm opleverde.

10. Sleepy Hollow (1999)

Een sfeervolle horrorfilm gebaseerd op Washington Irving’s verhaal, met Johnny Depp als Ichabod Crane. De film won een Oscar voor Beste Art Direction.

9. Big Fish (2003)

Een ontroerend verhaal over de relatie tussen een vader en zijn zoon, vol met spectaculaire beelden en hartverwarmende momenten.

8. Sweeney Todd: The Demon Barber of Fleet Street (2007)

Een bloederige musical met Johnny Depp in de hoofdrol, die een Oscar won voor Beste Art Direction.

7. Mars Attacks! (1996)

Een speelse sci-fi film die een eerbetoon is aan B-films uit de jaren ’50, vol met campy humor en een sterrencast.

6. Pee-wee’s Big Adventure (1985)

Burton’s regiedebuut, een excentrieke komedie die de avonturen van Pee-wee Herman volgt. De film markeerde het begin van Burton’s samenwerking met componist Danny Elfman.

5. Batman (1989)

De film die de superheldenfilm naar een donkerder en volwassener niveau tilde, met een iconische vertolking van Jack Nicholson als The Joker.

4. Beetlejuice (1988)

Een hilarisch en griezelig verhaal over een jong stel geesten die proberen hun huis terug te winnen van de levenden, met Michael Keaton als de onvergetelijke Beetlejuice.

3. Edward Scissorhands (1990)

Een modern sprookje over eenzaamheid en acceptatie, met Johnny Depp in een van zijn meest memorabele rollen.

2. Batman Returns (1992)

Een donkerder en complexer vervolg op “Batman”, met memorabele vertolkingen van Michelle Pfeiffer als Catwoman en Danny DeVito als The Penguin.

1. Ed Wood (1994)

Een biopic over de beruchte filmmaker Ed Wood, met een Oscar-winnende bijrol van Martin Landau als Bela Lugosi. Dit is Burton’s meest persoonlijke en misschien wel beste werk.

FLIMFUN
© 2024 filmfun.nl