Roald Dahl heeft zijn fantasierijke geest en scherpe gevoel voor humor de wereld van kinderboeken binnengebracht. De invloedrijke auteur schreef tijdens zijn illustere carrière meer dan 40 boeken en een aantal van zijn humoristische, spannende en magische verhalen zijn door de jaren heen verfilmd.

10. Esio Trot (2014)

Roald Dahl's Esio Trot: Trailer - BBC One Christmas 2014

‘Esio Trot’ is de enige televisiefilm gebaseerd op een van Dahl’s boeken. Gepubliceerd in 1990 vertelt het verhaal over meneer Hoppy, een verlegen oudere heer die al jaren stiekem verliefd is op zijn onderbuurvrouw, mevrouw Silver. Ze maakt zich zorgen omdat haar schildpad niet groeit. Meneer Hoppy komt met een geniaal plan en geeft haar een spreuk die haar huisdier elke dag doet groeien. Als ze weg is, vervangt hij de schildpad steeds door een groter exemplaar. Het werkt en mevrouw Silver is dolgelukkig. Deze hartverwarmende film, met Judi Dench en Dustin Hoffman in de hoofdrollen, werd uitgezonden als onderdeel van het BBC One Kerstprogramma in 2014.

9. Four Rooms (1995)

Four Rooms - Trailer

‘Four Rooms’ is een anthologiefilm met vier verschillende verhalen die zich afspelen in vier verschillende kamers van hotel Mon Signo. Een van de verhalen, gebaseerd op een kort verhaal van Dahl, ‘The Man from Hollywood’, volgt een beroemde regisseur die in de problemen komt door een gevaarlijke weddenschap. Een duistere komedie, typerend voor Dahl’s schrijfstijl.

8. 36 Hours (1964)

36 Hours (1965) Official Trailer - James Garner, Eva Marie Saint War Thriller Movie HD

’36 Hours’, gebaseerd op het korte verhaal ‘Beware of the Dog’, is een spannende Amerikaanse film die zich afspeelt in het bezette Duitsland van 1949. De Amerikaanse militaire officier Jefferson Pike wordt wakker in een ziekenhuis en ontdekt dat alles niet is wat het lijkt. Een meeslepend verhaal vol spanning en verrassingen.

7. Danny de Wereldkampioen (1989)


In dit hartverwarmende verhaal, dat zich afspeelt in het Engeland van de jaren ’50, leven de jonge Danny en zijn vader William naast hun garage in een caravan. Zakenman Victor Hazell heeft grootse plannen, maar daarvoor moet hij het land van William in handen krijgen. Danny en zijn vader komen met een plan om dit te voorkomen. Een inspirerend verhaal over moed en doorzettingsvermogen.

6. De Heksen (1990)

The Witches (1990) Official Trailer #1 - Anjelica Huston Family Horror Movie

‘De Heksen’ is een angstaanjagende kinderhorrorfilm gebaseerd op het gelijknamige boek. De jonge Luke ontdekt een heksenconventie en hun duister plan om alle kinderen in muizen te veranderen. Wanneer de heksen erachter komen, wordt hij hun eerste slachtoffer. Maar Luke vecht terug, met hulp van zijn oma en de hotelmanager.

Dit zijn slechts de eerste vijf films uit de top 10 van beste verfilmingen van Roald Dahl’s boeken. Elk verhaal heeft zijn unieke charme, van hartverwarmend tot huiveringwekkend, en allemaal weerspiegelen ze de genialiteit van Dahl’s schrijftalent. Blijf kijken en geniet van deze cinematografische pareltjes!

5. De GVR (1989)


De Grote Vriendelijke Reus, vaker bekend als de GVR, vertelt het verhaal van Sophie. Op een nacht wordt ze uit haar weeshuis geplukt door de GVR. In het land van de reuzen ontdekt ze dat zijn taak is om aangename dromen te verzamelen en aan kinderen te geven. Maar als kwaadaardige reuzen plannen smeden om kinderen op te eten, bundelen Sophie en de GVR hun krachten. Hoewel deze geliefde klassieker in 1989 tot leven kwam als animatiefilm, kwam er in 2016 een nieuwe versie, geregisseerd door niemand minder dan Steven Spielberg.

4. De Fantastische Meneer Vos (2009)

FANTASTIC MR. FOX - Official Theatrical Trailer

Meneer Vos, met de stem van George Clooney, is een sluwe vos die constant voedsel steelt van drie boze boeren. Als deze boeren besluiten om Meneer Vos en zijn gezin uit te schakelen, moet hij de dieren van het bos mobiliseren voor een groot tegenspel. Deze animatiefilm, gecreëerd met stop-motion techniek door Wes Anderson, is een visueel feest vol humor en avontuur.

3. James en de Reuzenperzik (1996)

(Original 1996) James And The Giant Peach Trailer

In deze stop-motion klassieker ontmoeten we James, een jongen die bij zijn wrede tantes woont nadat zijn ouders zijn overleden. Het lot lacht hem toe wanneer een mysterieuze man hem een toverdrank geeft die, wanneer hij op een perzikboom wordt gemorst, leidt tot de groei van een gigantische perzik. James ontdekt al snel dat het binnenin de perzik wemelt van de levensgrote insecten die zijn vrienden worden. Samen gaan ze op een episch avontuur, zwevend over de Atlantische Oceaan.

2. Sjakie en de Chocoladefabriek (1971)

Willy Wonka & The Chocolate Factory (1971) Official Trailer - Gene Wilder, Roald Dahl Movie HD

Een van Dahls meest iconische verhalen, deze film neemt ons mee naar de wereld van Willy Wonka. Sjakie, een jongen uit een arm gezin, vindt een gouden ticket en wordt samen met andere kinderen uitgenodigd in de magische chocoladefabriek van Wonka. Binnen wachten talloze wonderen en gevaren. Terwijl de kinderen één voor één ten prooi vallen aan hun ondeugden, blijkt Sjakie de ware erfenis van de fabriek te zijn.

1. Matilda (1996)

Matilda (1996) - I'm Smart, You're Dumb Scene (2/10) | Movieclips

Bovenaan de lijst van beste Roald Dahl verfilmingen staat Matilda. Het draait om een briljant meisje dat vastzit in een gezin dat haar unieke gaven niet waardeert. Op school wordt ze echter geïnspireerd door haar lerares, juffrouw Engel, maar wordt ze ook geteisterd door de tirannieke directeur, juffrouw Bulstronk. Als Matilda ontdekt dat ze telekinetische krachten heeft, gebruikt ze die om op te komen voor degenen die niet voor zichzelf kunnen opkomen en om een beter leven voor zichzelf te creëren. Deze hartverwarmende film, nu ook een muziekhit dankzij Tim Minchin, blijft een tijdloos juweeltje in de wereld van kinderfilms.

FLIMFUN
© 2023 filmfun.nl