Bernardo Bertolucci was een invloedrijke Italiaanse filmmaker wiens carrière zich uitstrekte over vijf decennia, van de vroege jaren ’60 tot 2012. Bekend om zijn provocerende drama’s, politieke thema’s en stijlvolle regie, was Bertolucci een meester in het gebruik van gedetailleerde karakterstudies om bredere punten over de samenleving te maken. Veel van zijn films hebben de tand des tijds doorstaan en zijn nog steeds de moeite waard om te bekijken. Hier volgt een overzicht van de 10 beste films van Bernardo Bertolucci, gerangschikt volgens gebruikers van Letterboxd, een platform dat een rijke bron van filmrecensies en beoordelingen biedt.

10. Last Tango in Paris (1972)

Dit provocatieve klassieke werk gaat over Paul (Marlon Brando), een man op middelbare leeftijd wiens vrouw zelfmoord heeft gepleegd. Hij begint een tumultueuze, anonieme seksuele relatie met de jonge Jeanne (Maria Schneider). Ondanks de controverse blijft de film intens.

9. Partner (1968)

“Partner” is een bewerking van Dostojevski’s “De Dubbelganger” en draait om Giacobbe I (Pierre Clémenti), een leraar die een man ontmoet die precies op hem lijkt, maar een compleet tegenovergestelde persoonlijkheid heeft.

8. Tragedy of a Ridiculous Man (1981)

De film vertelt het verhaal van Primo (Ugo Tognazzi), een kaasfabrikant wiens leven overhoop ligt wanneer zijn zoon wordt ontvoerd door terroristen. Een scherpe morele vertelling gevuld met sociale commentaar.

7. Besieged (1998)

Thandie Newton speelt Shandurai, een jonge vrouw uit een niet nader genoemd Afrikaans land, die in Rome onderdak zoekt bij de excentrieke pianist Kinsky (David Thewlis). Een verhaal over liefde en opoffering.

6. The Dreamers (2003)

Tijdens de studentenprotesten van 1968 in Parijs raakt de Amerikaanse student Matthew (Michael Pitt) bevriend met de Franse broer en zus Isabelle (Eva Green) en Theo (Louis Garrel). Een verkenning van jeugd, politiek en liefde.

5. Before the Revolution (1964)

Deze film concentreert zich op de jonge marxistische intellectueel Fabrizio (Francesco Barilli), die worstelt met ideologieën en relaties. Een portret van de generatie van de jaren ’60 in Italië.

4. The Spider’s Stratagem (1970)

Athos Magnani (Giulio Brogi) onderzoekt de mysterieuze dood van zijn vader in het Italië van de jaren ’30. Een meditatie over geheugen en waarheid tegen de achtergrond van Italië’s fascistische verleden.

3. 1900 (1976)

Een episch verhaal met Robert De Niro en Gérard Depardieu als twee vrienden uit verschillende werelden tegen de achtergrond van de belangrijkste gebeurtenissen van de 20e eeuw in Italië.

2. The Last Emperor (1987)

Het ware verhaal van Pu Yi (John Lone), de laatste keizer van China, wiens buitengewone leven een microkosmos vormt van de turbulente 20e eeuw van China. Winnaar van negen Oscars, waaronder Beste Film en Beste Regisseur.

1. The Conformist (1970)

Deze film volgt Marcello Clerici (Jean-Louis Trintignant), een overheidswerknemer die wordt belast met het bespioneren en uiteindelijk vermoorden van zijn anti-fascistische leraar. Een diepgaand onderzoek naar de aantrekkingskracht van fascisme en conformiteit.

FLIMFUN
© 2024 filmfun.nl