Hollywood heeft een onmiskenbare reputatie als het gaat om het ‘verslinden’ van veelbelovende jonge sterren. Terwijl sommige kindacteurs het groot maken en lange, roemrijke carrières hebben in de filmindustrie, bereiken anderen nooit hun ware potentieel.

10. Rob Knox (1989 – 2008)

'Harry Potter' Actor Killed in London Stabbing

De Engelse acteur Rob Knox begon op 11-jarige leeftijd met acteren en speelde in televisieshows voordat hij werd gecast als Marcus Belby in ‘Harry Potter and the Half-Blood Prince’. Hij heeft echter nooit kunnen genieten van het succes van deze doorbraakrol. In mei 2008 werd Knox tijdens een caféruzie neergestoken en gedood toen hij tussenbeide kwam in een gevecht om zijn jongere broer te beschermen. De film werd postuum uitgebracht en het personage werd niet opnieuw gecast voor de laatste delen van de Harry Potter-reeks.

9. Lee Thompson Young (1984 – 2013)

The Tragic End of Actor Lee Thompson Young

Lee Thompson Young begon zijn carrière in 1998 toen hij de titelrol kreeg in de Disney TV-show ‘The Famous Jett Jackson’. Young had verschillende kleine rollen en gastoptredens na de annulering van de show drie jaar later, maar in 2004 vond hij verder succes toen hij werd gecast als Chris Comer in het geprezen sportdrama ‘Friday Night Lights’. Zijn carrière bleef vrij stabiel; hij speelde in succesvolle shows zoals ‘Smallville’, ‘Scrubs’ en ‘Terminator: The Sarah Connor Chronicles’, voordat hij een hoofdrol kreeg in ‘Rizzoli and Isles’. In de zomer van 2013 kwam Thompson Young niet opdagen voor de opnames. De politie bezocht zijn appartement voor een welzijnscontrole en vond dat hij zijn eigen leven had genomen. Young was gediagnosticeerd met een bipolaire stoornis en leed op het moment van zijn dood aan ernstige depressie.

8. Anissa Jones (1958 – 1976)

THE DEATH OF ANISSA JONES

De achtjarige actrice Anissa Jones werd een populaire kindster toen ze werd gecast als Buffy in de CBS-sitcom ‘Family Affair’ in 1966. De show was een doorslaand succes en ‘Family Affair’ werd al snel een fulltime baan voor de jonge actrice. Na 5 seizoenen en 138 afleveringen werd ‘Family Affair’ in 1971 geannuleerd door CBS. Jones deed auditie voor grote dramatische rollen (waaronder de hoofdrol in ‘The Exorcist’), maar veel regisseurs dachten dat het publiek moeite zou hebben om haar te onderscheiden van Buffy. In 1975 verliet Jones de entertainmentindustrie met een aanzienlijk bedrag aan royalty’s. Ze werd een jaar later dood gevonden, op slechts 18-jarige leeftijd. Een autopsie wees uit dat er hoge concentraties cocaïne, PCP en kalmeringsmiddelen in haar systeem zaten, en haar dood werd afgedaan als een ongelukkige overdosis. Minder dan een week later werd haar arts gearresteerd voor het illegaal voorschrijven van medicijnen en werd hij aangeklaagd voor moord. Hij stierf voordat het proces begon.

7. Bobby Driscoll (1937 – 1968)

Lost Boy: The Bobby Driscoll Story

Een andere Disney-ster, Bobby Driscoll, acteerde in enkele van de meest populaire live-action films van de studio uit de jaren 40 en 50, waaronder ‘Songs of the South’, ‘So Dear to my Heart’ en ‘Treasure Island’ (hij was ook het animatiemodel en de stem van ‘Peter Pan’). Halverwege de jaren 50 ging de carrière van Driscoll hard achteruit omdat studio’s zijn imago van de “Disney Kid” niet konden veranderen. Gedurende ongeveer drie jaar bestond het merendeel van zijn werk uit televisie, meestal in anthologiedrama’s. Driscoll raakte zwaar betrokken bij verdovende middelen, voornamelijk marihuana en heroïne, en hij werd veroordeeld als drugsverslaafde na te zijn aangeklaagd voor mishandeling en zat een straf uit in een afkickcentrum. Vlak voor zijn 31e verjaardag werd het lichaam van Driscoll gevonden in een vervallen woning in New York. Zijn dood werd veroorzaakt door hartfalen als gevolg van drugsmisbruik. Driscoll’s lichaam werd niet opgeëist en hij werd begraven in een ongemarkeerd armengraf.

6. Brad Renfro (1982 – 2008)


De Amerikaanse acteur en muzikant Brad Renfro maakte zijn acteerdebuut op 11-jarige leeftijd in Joel Schumacher’s ‘The Client’. Gebaseerd op de gelijknamige roman van John Grisham werd de film een enorm succes en een van de best verdienende films van 1994. Hij won twee ‘Young Star’-prijzen en werd gezien als een van de rijzende kindsterren in Hollywood. Echter, Renfro begon vanaf zijn 15e te worstelen met een verslavingsprobleem en werd in 1998 gearresteerd met twee zakjes cocaïne. Dit vergrijp resulteerde in een schikking, maar het leek zijn filmcarrière in de komende jaren niet te beïnvloeden. Renfro werd keer op keer gearresteerd voor delicten als grootschalige diefstal en baldadigheid, openbare dronkenschap en rijden zonder rijbewijs. In januari 2008 werd het lichaam van Renfro gevonden in zijn appartement; het LA-lijkenhuis oordeelde dat zijn dood een ongeluk was en veroorzaakt werd door acute heroïne- en morfinevergiftiging.

5. Lucille Ricksen (1910 – 1925)

Lucille Ricksen Tribute

Lucille Ricksen was een stomme filmster tijdens de jaren ’20. Ze begon haar carrière op 4-jarige leeftijd als professioneel model en actrice. Ze verwierf snel roem en speelde in langlopende series zoals ‘The Adventures of Edgar Pomeroy’, gebaseerd op de populaire verhalen van Booth Tarkington. Ondanks dat ze vaak personages speelde die ouder waren dan zijzelf, ontving Ricksen veel lof van zowel het publiek als critici voor haar vermogen om volwassen en volwassen thema’s te behandelen. In 1924 werd ze tijdens het filmen tegenover Sydney Chaplin ziek. Ze werd gediagnosticeerd met tuberculose en overleed op 14-jarige leeftijd. Haar dood werd aangegrepen als voorbeeld van kindacteurs die te hard werden aangepakt door opdringerige ouders die hun talenten wilden uitbuiten voor geld.

4. Norman Chaney (1914 – 1936)

Norman Chaney werd geboren in 1914 en is bekend voor zijn rol in alle 19 ‘Our Gang’-komedies, waar hij het personage Chubby speelde. Na het beëindigen van zijn contract keerde hij terug naar zijn geboorteplaats Baltimore. Ondanks zijn studies bleef hij in gewicht toenemen. Hij werd gediagnosticeerd met een klierziekte en overleed op 21-jarige leeftijd aan complicaties gerelateerd aan een ontsteking van zijn hart.

3. J. Madison Wright Morris (1984 – 2006)

A Little Known Actress Who Died Too Young

J Madison Wright Morris begon met acteren op 10-jarige leeftijd dankzij de sciencefiction-tv-show ‘Earth 2’. Hoewel ze een stabiele carrière had, besloot ze Hollywood te verlaten en terug te keren naar haar geboorteplaats. Kort daarna kreeg ze ernstige aanvallen van longontsteking en werd gediagnosticeerd met een aandoening die een harttransplantatie vereiste. In juli 2006 trouwde ze en een dag later overleed ze aan een hartaanval, op 21-jarige leeftijd.

2. Carl Switzer (1927 – 1959)

THE DEATH OF CARL SWITZER

Carl Switzer was een andere acteur uit ‘Our Gang’ die op onze lijst terechtkomt. Hij stierf op 31-jarige leeftijd, wat ouder dan Norman Chaney. Als het populaire personage Alfalfa werd Switzer snel het bekendste gezicht van de serie. Achter de schermen ontwikkelde de jonge ster echter een reputatie als een lastig en moeilijk persoon op de set, die vaak het filmen voor meerdere uren ophield vanwege zijn capriolen. Zijn contract eindigde toen hij 12 werd, en hij nam bijrollen aan in films zoals ‘It’s a Wonderful Life’ en ‘On Our Merry Way’. Net als veel kindacteurs uit die tijd, vond hij het steeds moeilijker om substantiële rollen te krijgen en het stereotype te vermijden. In 1959 werd Switzer tijdens een ruzie over een beloning voor het vinden van een vermiste hond neergeschoten. Hij leed aan massale interne bloedingen en werd dood verklaard bij aankomst in het lokale ziekenhuis. Hij is slechts een van een aantal bizarre sterfgevallen die gerelateerd zijn aan de alumni van de ‘Our Gang’-films, wat heeft geleid tot de opkomst van het fenomeen dat de media hebben gedoopt als “De ‘Our Gang’ Vloek”.

1. River Phoenix (1970 – 1993)

River Phoenix: Filmography 1982-1993

River Phoenix begon zijn acteercarrière in televisiecommercials op 10-jarige leeftijd voordat hij de overstap maakte naar volwassenere rollen in films zoals ‘Stand By Me’ en ‘Running on Empty’ (voor zijn werk in de laatste ontving hij een Academy Award-nominatie). Phoenix werd snel een tieneridool en vervolgde met lovend beoordeelde rollen in kaskrakers zoals ‘Indiana Jones and the Last Crusade’ evenals in onafhankelijke films zoals ‘My Own Private Idaho’. In oktober 1993 was Phoenix aan het feesten in ‘The Viper Room’ – een Hollywood-nachtclub die deels eigendom was van Johnny Depp – toen hij in de vroege uurtjes van de ochtend op de stoep in elkaar zakte. Tegen de tijd dat de paramedici ter plaatse kwamen, was hij blauw aangelopen door een hartstilstand. Ondanks pogingen om hem te reanimeren, werd Phoenix dood verklaard bij aankomst in het ziekenhuis. Uit zijn autopsie bleek dat er acute hoeveelheden cocaïne en morfine in zijn lichaam waren, en zijn dood werd uitgelegd als een ongelukkige overdosis.

FLIMFUN
© 2023 filmfun.nl