Laten we eerlijk zijn, het genre van de sekskomedie zit vol met makkelijke grappen en laagstaande humor. De meeste sekskomedies bevatten cliché-elementen zoals hitsige atleten, puistige maagden, scènes met per ongeluk (en opzettelijk) naakt, rampen in de slaapkamer en veel vulgaire avonturen. Hoewel sommige films met de formule spelen, ligt de focus altijd op seks – en veel ervan. Maar terwijl de meeste sekskomedies de lat niet erg hoog leggen en blij zijn te struikelen tussen naaktscènes en seksgrappen met een flinterdun plot dat alles bij elkaar houdt, zijn sommigen eigenlijk het bekijken waard voor meer dan alleen de T & A.

10. Fast Times at Ridgemont High (1982)De jaren ’80 waren misschien een drukke tijd voor sekskomedies, maar de meeste waren gewoon niet erg goed. Films zoals Hardbodies, Hot Dog: The Movie, Jocks en vele, vele anderen zijn terecht verbannen naar de DVD-koopjesbakken en late-night tv-programma’s. Echter, het hele decennium was niet volledig verloren. Voornamelijk herinnerd voor die scène met Phoebe Cates naast het zwembad in haar bikini, is Fast Times at Ridgemont High een eigenzinnige komedie die veel openhartige en grappige discussies over seks en ‘het verliezen ervan’ bevat. Het is een opvallend coming-of-age-verhaal dat de echte beproevingen en beproevingen van tienerromantiek laat zien, en Sean Penn’s vertolking van surfer-stoner Jeff Spicoli steelt de show. Houd echter ook een oogje in het zeil voor kleine rollen van opkomende acteurs zoals Nicolas Cage, Forrest Whitaker en Eric Stoltz.

9. The Girl Next Door (2004)Hitsige tienerfantasieën worden niet veel beter dan een pornoster die naast de deur komt wonen. Als de droom werkelijkheid wordt voor de boekige tiener Matthew (gespeeld door Emile Hirsch), duurt het niet lang voordat hij tot over zijn oren verliefd is op zijn nieuwe buurvrouw (gespeeld door Elisha Cuthbert) die een of twee geheimen uit haar verleden verbergt. The Girl Next Door is een eigenzinnige, 21e-eeuwse kijk op rondrazende tienerhormonen. Hoewel de film zijn kluchtige, walgelijke elementen niet heel succesvol in evenwicht brengt met het coming-of-age-verhaal dat het probeert te zijn (en dat zegt nog niets over de nogal ongeloofwaardige wensvervulling), is het toch een vermakelijke ruwe draai aan het jongen-ontmoet-meisje-scenario.

8. The 40 Year Old Virgin (2005)Judd Apatow heeft de weg geëffend naar kassucces voor een golf van R-rated komedies na het succes van 40 Year Old Virgin. Het verhaal over de queeste van één man om zijn maagdelijkheid te verliezen is klassiek materiaal voor een sekskomedie, maar het krijgt een nieuwe draai omdat de maagd in kwestie geen sukkelige buitenstaander op de middelbare school is, maar eerder een 40-jarige man. Hij is ook behoorlijk tevreden om te blijven zoals hij is – of dat denkt hij althans. Er is veel rauwheid te zien terwijl Andy (gespeeld door Steve Carell) door zijn nieuwe vrienden wordt aangespoord en overgehaald om eindelijk seks te hebben met een vrouw, maar de film is ook een verrassend aangrijpende en verfrissende kijk op mannelijke vriendschap en relaties.

7. Confessions of a Window Cleaner (1974)


https://www.youtube.com/watch?v=AWj3Y3cNEyA
Groot-Brittannië heeft eindelijk in de jaren ’70 zijn stijve, ingetogen houding afgeschud en de dwaasheid van de sekskomedie omarmd. Waar eerdere komedies zoals de ‘Carry On…’ serie het onderwerp seks omzeilden en zich bezighielden met gewaagde toespelingen en suggestief naakt, zag het decennium de komst van veel rauwer materiaal. Het grootste succes was Confessions of a Window Cleaner, dat dat jaar de best verdienende film aan de kassa werd. Het is een dwaze klucht die de klunzige seksuele avonturen volgt van een glazenwasser die zijn klanten probeert tevreden te stellen met meer dan alleen schone ramen, en het is een verrassend plezierige uitspatting op een heel Britse manier.

6. Screwballs (1983)


https://www.youtube.com/watch?v=0-LBcy6yaUA
Screwballs doet geen poging om te verbergen dat het in de voetsporen treedt van veel betere sekskomedies – maar de film is er des te beter om. Screwballs is een sekskomedie op de middelbare school die vijf jongens volgt die vastbesloten zijn om de borsten te zien van de berekenende cheerleader Purity Bush. Het is een schaamteloos kinderlijke en jeugdige poging, maar de film lijkt behoorlijk comfortabel met het serveren van dwaze grappen (de meest memorabele scène gaat over een van de personages die zijn penis vast krijgt in een bowlingbal) en wat ouderwets naakt.

5. Risky Business (1983)De premisse van Risky Business mag dan wel klassiek materiaal zijn voor een sekskomedie uit de jaren ’80, er zit veel meer onder het oppervlak van deze slimme hitfilm. Wanneer scholier Joel (Tom Cruise in zijn ster-makende rol) losgaat terwijl zijn ouders weg zijn, ruïneert hij de geliefde Porsche van zijn vader na een gevaarlijke confrontatie met een pooier en verandert het ouderlijk huis in een tijdelijk bordeel om de reparatierekening te dekken. Het is een stijlvolle bijdrage aan het genre van de sekskomedie, die ook een behoorlijk inzichtelijke presentatie is van de druk waarmee voorstedelijke tieners op de middelbare school te maken hebben, evenals een blik op de ‘achter gesloten deuren’ intriges van de Amerikaanse middenklasse.

4. Superbad (2007)Veel sekskomedies op de middelbare school richten zich op de klassieke strijd/vete tussen nerds en atleten, maar hoe zit het met die kinderen die niet echt in een van beide categorieën passen? Superbad vernieuwt het traditionele scenario door zich te richten op een paar laatstejaars van de middelbare school, Seth en Evan (gespeeld door Jonah Hill en Michael Cera), die beslist niet de populairste kinderen zijn maar het tot nu toe redelijk goed doen. Wanneer ze eindelijk worden uitgenodigd voor een groot feest, vestigen het onafscheidelijke duo hun hoop op het eindelijk maken van een grote indruk bij de ‘populaire groep’ en misschien, als ze geluk hebben, scoren bij hun crushes.

Superbad heeft een scherp, citeerbaar script met daarin enkele beschonken missers, een vieze ontmoeting met lichaamssappen, eerste keer seks die misgaat en, cruciaal, twee sympathieke hoofdpersonen voor wie je gewoon niet anders kunt dan supporteren.

3. Weird Science (1985)


Weird Science is een heerlijk dwaze mix van een klassieke jaren ’80 sekskomedie-premisse – twee nerds die wanhopig op zoek zijn naar hun perfecte vrouw – en een parodie op de fantasieachtige obsessie van het decennium met computers. De nerds in kwestie brengen op de een of andere manier hun droommeisje tot leven met behulp van hun thuiscomputer en een toevallige magische bliksemschicht, en hun lot verandert aanzienlijk wanneer hun sexy technische Frankenstein haar complete toewijding aan het duo belooft. Afgezien van zijn sexy premisse heeft Weird Science zeker minder seksuele inhoud dan andere films op deze lijst (het dichtst dat de jongens bij het ‘verzilveren’ van hun creatie komen, is wanneer ze met haar douchen – maar ze zijn te beschaamd om zelfs hun broek uit te trekken), maar de koning van tienerfilms John Hughes brengt een veel onderhoudender sciencefiction-draai aan het genre.

2. American Pie (1999)Hoewel het een reeks vervolgen voortbracht die zeker leden onder afnemende opbrengsten (en dat zegt nog niets over de vreselijke, direct-naar-DVD spin-offs), was de originele American Pie een generatiebepalende hit en bracht het het sekskomediegenre naar de 21e eeuw. Wanneer een groep geile vrienden van de middelbare school zweert hun maagdelijkheid te verliezen voor hun afstuderen, zijn hun schunnige pogingen zo pijnlijk onhandig – en hilarisch – als maar kan.

Er zijn zeker enkele misselijkmakende, tenenkrommende momenten waarbij de groep een ‘met alle mogelijke middelen’-benadering hanteert, maar achter alle vulgaire ondeugendheid is er een verrassend oprechte genegenheid voor de adolescentie te zien. Het enorme succes van American Pie hielp de carrières van de meeste van zijn hoofdrolspelers te lanceren en het bracht ook MILFs, bandkamp anekdotes en, ja, taart neuken in de popcultuur.

1. Porkys (1982)


Porkys is een onbetwiste klassieker in het sekskomediegenre en het succes en de populariteit ervan worden algemeen beschouwd als verantwoordelijk voor de daaropvolgende explosie van het genre in de jaren ’80. Natuurlijk was het zien van de seksuele fratsen van geile tieners destijds niets nieuws voor bioscooppubliek, maar Porkys was de eerste die echt de grenzen van vulgariteit verlegde en seksuele uitbuiting omarmde.

Net als zoveel andere sekskomedies is Porkys een periodestuk dat zich afspeelt eind jaren ’50/begin jaren ’60 (dit was een populaire trend in die tijd omdat het een gemakkelijke kans leek te bieden om over-the-top schunnigheid te contrasteren met de meer conservatieve mentaliteit van het tijdperk) en het volgt nog een andere groep tieners op hun zoektocht naar seks en volwassenheid. Waarschijnlijk het best herinnerd om zijn voyeuristische douchescène met volledige frontale vrouwelijke naaktheid, introduceerde Porkys zoveel scenario’s die keer op keer opnieuw zouden worden gespeeld in films die volgden op zijn perverse pad. Gevuld met incidenten en anekdotes met betrekking tot condooms, stripclubs, sportondergoed, overgeven en natuurlijk borsten, is Porkys de originele schunnige uitspatting.

FLIMFUN
© 2024 filmfun.nl