Sommige films gaan zo ver over de grens van wat acceptabel is, dat ze direct bij release woede, verbodsbepalingen en maatschappelijke schandalen veroorzaken. Of het nu gaat om controversiële thema’s, expliciete scènes of politieke provocaties, deze films schokten het publiek, veroorzaakten wereldwijde ophef en werden soms zelfs verboden. Hier zijn 10 films die gigantische schandalen veroorzaakten.

1. A Clockwork Orange (1971) – Zo gewelddadig dat Kubrick hem zelf terugtrok

Stanley Kubrick’s A Clockwork Orange is een dystopisch meesterwerk, maar veroorzaakte zoveel ophef dat de regisseur hem zelf uit de bioscopen haalde.

De film, gebaseerd op het boek van Anthony Burgess, volgt Alex DeLarge (Malcolm McDowell), een sadistische crimineel die zich bezighoudt met verkrachting, moord en ‘ultraviolence’. De film werd verboden in meerdere landen en zou jongeren geïnspireerd hebben tot misdaden.

In Engeland kreeg Kubrick bedreigingen aan zijn adres, waarna hij besloot de film vrijwillig uit roulatie te halen – pas na zijn dood werd hij opnieuw uitgebracht.

2. The Last Temptation of Christ (1988) – Jezus zoals je hem nog nooit hebt gezien

Religieuze films zijn vaak controversieel, maar The Last Temptation of Christ van Martin Scorsese zorgde voor massale protesten, bommeldingen en zelfs bioscoopaanvallen.

De film toont Jezus niet als een goddelijk figuur, maar als een man die twijfelt aan zijn rol en worstelt met menselijke verlangens, inclusief een scène waarin hij seks heeft met Maria Magdalena in een alternatieve realiteit.

Dit leidde tot wereldwijde verontwaardiging onder christelijke groeperingen. In Frankrijk werd een bioscoop zelfs in brand gestoken als protest tegen de film.

3. Salò, or the 120 Days of Sodom (1975) – De meest beruchte film ooit

Pier Paolo Pasolini’s Salò is misschien wel de meest verafschuwde film aller tijden.

Gebaseerd op het werk van de Markies de Sade, toont de film de sadistische martelingen, verkrachtingen en moorden op jonge mensen door fascisten. Kritiek op fascisme of pure exploitatie? De meningen blijven verdeeld.

De film werd in tientallen landen verboden, Pasolini werd kort na de release vermoord onder verdachte omstandigheden, en de film wordt nog steeds beschouwd als een van de meest schokkende werken in de filmgeschiedenis.

4. The Exorcist (1973) – Mensen vielen flauw in de bioscoop

Toen The Exorcist in 1973 werd uitgebracht, werd hij direct een cultureel fenomeen – maar ook een van de meest controversiële horrorfilms ooit.

De film bevat schokkende scènes van een bezeten 12-jarig meisje, waaronder masturbatie met een crucifix, obscene taal en angstaanjagende lichaamsvervormingen.

Bioscoopbezoekers vielen flauw, moesten overgeven en verlieten massaal de zalen. In sommige steden werden priesters ingezet om bioscopen te ‘reinigen’, en de film werd in diverse landen verboden.

5. Cannibal Holocaust (1980) – Zo realistisch dat de regisseur gearresteerd werd

Deze Italiaanse found-footage horrorfilm was zo extreem realistisch dat regisseur Ruggero Deodato werd gearresteerd op verdenking van moord.

De film volgt een documentairecrew die wordt opgegeten door kannibalen in de Amazone, en bevat brute, ongecensureerde scènes van marteling, verkrachting en echte dierenmishandeling.

Omdat de film zo realistisch oogde, moest Deodato voor de rechter bewijzen dat zijn acteurs niet écht waren gestorven. Hoewel hij werd vrijgesproken, blijft de film wereldwijd verboden in meerdere landen.

6. The Interview (2014) – Een film die bijna een oorlog startte

Dit satirische actiekomedie met Seth Rogen en James Franco, waarin de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un wordt vermoord, leidde tot een internationale crisis.

Noord-Korea beschouwde de film als een oorlogsverklaring en eiste dat hij niet uitgebracht zou worden. Toen Sony gehackt werd door een groep die vermoedelijk gelinkt was aan Noord-Korea, werd de film uit bioscopen teruggetrokken uit angst voor aanslagen.

Uiteindelijk werd The Interview alleen online uitgebracht, maar de ophef toonde hoe een komedie wereldpolitiek op scherp kan zetten.

7. I Spit on Your Grave (1978) – Te gruwelijk voor de bioscoop

Deze exploitatiefilm over een vrouw die wraak neemt op haar verkrachters werd door critici gezien als pure walgelijkheid en door feministen geclaimd als een krachtig stuk wraakcinema.

De film bevat één van de langste en meest brute verkrachtingsscènes in de filmgeschiedenis, wat leidde tot wereldwijde verbodsbepalingen en extreme controverse. Roger Ebert noemde de film “one of the most depressing experiences of my life“, terwijl anderen hem prezen als een feministische wraakfantasie.

De film werd in veel landen verboden en is nog steeds onderwerp van discussie.

8. The Passion of the Christ (2004) – Te gewelddadig en antisemitisch?

Mel Gibson’s hyperrealistische en bloedige vertelling van de kruisiging van Jezus zorgde voor wereldwijde ophef.

Critici noemden de film obsessief gewelddadig, met scènes waarin Jezus op brute wijze wordt gemarteld tot het bijna niet meer aan te zien is. Daarnaast werd de film antisemitisch genoemd, omdat hij de Joden deels de schuld zou geven van Jezus’ dood.

Ondanks de controverse werd The Passion of the Christ een van de meest succesvolle religieuze films ooit.

9. Kids (1995) – rauw portret van losgeslagen jeugd

Larry Clark’s Kids werd geprezen als een rauw portret van jeugdige losbandigheid, maar was ook zo realistisch dat hij als gevaarlijk werd gezien.

De film toont tieners die drugs gebruiken, gewelddadig zijn en onbeschermde seks hebben, en werd door critici een shockerende wake-up call voor ouders genoemd.

Sommige bioscopen weigerden de film omdat de acteurs minderjarig waren, en hij werd in meerdere landen verboden. Toch wordt hij nu beschouwd als een klassieker in de onafhankelijke filmwereld.

10. The Human Centipede II (2011) – Verboden in Engeland vanwege ‘extreme walging’

De eerste The Human Centipede was al berucht, maar het vervolg ging ver, ver over de grens.

De film bevat verkrachting, extreme marteling en een hoofdpersoon die honderden mensen aan elkaar naait in een ‘menselijke duizendpoot’. Engeland verbood de film volledig, en critici noemden hem walgelijk en ziek.

Toch werd de film een cultsucces, juist door de pure extremiteit ervan.

Deze films laten zien dat cinema een enorme impact op de maatschappij kan hebben. Van politieke provocaties tot extreme horror – sommige films zijn zo grensverleggend dat ze wereldwijd verbannen, gecensureerd of zelfs tot rechtszaken leidden.

Welke van deze schandaalfilms durf jij aan? 🎬🔥