Er valt niet te ontkennen dat weerwolven een van de meest kenmerkende wezens zijn in het horror genre. Hoewel “Werewolf of London” uit 1935 vaak wordt gezien als de eerste weerwolf film, was er in 1913 al een korte stille film genaamd “The Werewolf”. Helaas gingen alle kopieën verloren in een brand bij Universal Studios in 1924. Net als elk horror concept hebben weerwolf films hun pieken en dalen gehad. Maar wanneer het verhaal goed wordt verteld, is de weerwolf een van de meest angstaanjagende wezens op het witte doek.

10. Silver Bullet (1985)

Silver Bullet (1985) Trailer

Stephen King heeft een talent voor het brengen van onvoorstelbare gruwelen naar kleine Amerikaanse steden. Het is dus niet verrassend dat hij minstens één keer in zijn carrière het weerwolf verhaal heeft aangepakt. “Silver Bullet” is een van zijn vroegste filmadaptaties. De plot draait om het stadje Tarker’s Mills, waar de inwoners elke volle maan worden geteisterd door moorddadige aanvallen. De film heeft zeker zijn cheesy momenten, maar de opbouw naar de climax is bewonderenswaardig.

9. Wolfen (1981)


Wie op zoek is naar een unieke kijk op de weerwolf legende, moet “Wolfen” zeker eens bekijken. Deze crime horror volgt een NYPD detective die de brute moord op een politicus en zijn entourage onderzoekt. Hoewel de film misschien niet zo spannend is als zijn begin, biedt “Wolfen” een serieuze detective twist aan het weerwolf verhaal.

8. Werewolf of London (1935)

Werewolf of London (1935) Official Trailer - Henry Hull, Henry Hull Movie HD

“Werewolf of London” is een must-see voor iedereen die zich wil verdiepen in de cinematografische geschiedenis van de weerwolf. Hoewel de film zijn mindere momenten kent, is het zonder twijfel een van de meest vermakelijke vroege horrorfilms uit de jaren ’30.

7. The Howling (1981)

The Howling (1981) - Official Trailer

“The Howling” biedt een interessante twist op het weerwolf mysterie. Een televisiejournaliste wordt na een gewelddadige aanval naar een afgelegen retraite gestuurd, maar ontdekt al snel dat deze plek niet is wat het lijkt. Ondanks de komische ondertoon van de film, zijn de speciale effecten en de spanning van hoog niveau.

6. Company of Wolves (1984)

The Company of Wolves (1984) Trailer.

“Company of Wolves” biedt een magische en fantasierijke kijk op de folklore achter weerwolf verhalen. De film duikt diep in de Europese legendes en biedt een stijlvolle, gotische kijk op het weerwolf mythos. Het is een traktatie voor horrorfans en degenen die op zoek zijn naar een creatievere benadering van het weerwolf verhaal.

5. Abbott En Costello Ontmoeten Frankenstein (1948)

Abbott and Costello Meet Frankenstein (10/11) Movie CLIP - Evading The Monsters (1948) HD

Zoals de titel al doet vermoeden, staat de weerwolf niet centraal in “Abbott En Costello Ontmoeten Frankenstein”. Maar het enthousiasme van elke horrorfan wordt zeker aangewakkerd bij deze samenvoeging van de Universal Monsters. De film markeert het laatste optreden van de Wolf-Man, het Monster van Frankenstein en Dracula. Ondanks hun aanvankelijke terughoudendheid om in de film te spelen, werd dit één van de populairste titels van het komische duo. Hun humor vormde een perfecte aanvulling op de lichtere kant van deze horror-iconen, die de meeste tijd serieus in beeld werden gebracht. Het resultaat? Een hilarisch eerbetoon aan de klassiekers van Universal.

4. Hondsoldaten (2002)

Dog Soldiers (2002) Official Trailer #1 (HD)

Stel je een actiefilm voor waarin een groep soldaten wordt belaagd door onbekende roofdieren in de Schotse hooglanden. Dat is het uitgangspunt van “Hondsoldaten”. Ze zoeken hun toevlucht in een afgelegen huis, waar ze al snel worden belegerd door een roedel weerwolven. De film biedt een perfecte mix van humor en horror, met grote, angstaanjagende wezens die voor kippenvel zorgen. De confrontatie tussen een soldaat en een weerwolf, waarbij de klauwen letterlijk kruisen, is onvergetelijk.

3. Ginger Snaps (2000)

Ginger Snaps (2000) - Official Trailer

Het proces van volwassen worden heeft vaak parallellen met het transformeren in een weerwolf. “Ginger Snaps” gaat over deze thema’s op een unieke manier. Na een aanval door een mysterieus wezen begint de tiener Ginger zich anders te gedragen, wat een wig drijft tussen haar en haar zus Brigitte. Het slimme script en de uitstekende acteerprestaties maken deze film tot een must-see. Het vervolg is ook de moeite waard, hoewel menigeen zal zeggen dat je de prequel beter kunt overslaan.

2. De Wolfman (1941)

The Wolf Man Official Trailer #1 - Bela Lugosi Movie (1941) HD

Zet de teleurstellende remake uit je hoofd. De originele “De Wolfman” is een tijdloos meesterwerk. Larry Talbot, gespeeld door Lon Chaney Jr, is een Amerikaan die in Wales door een weerwolf wordt gebeten. De film introduceert veel van de weerwolfmythologie die nu als standaard wordt beschouwd. Dankzij de baanbrekende make-upeffecten en de onheilspellende sfeer is deze klassieker nog steeds een van de beste horrorfilms aller tijden.

1. Een Amerikaanse Weerwolf in Londen (1981)

An American Werewolf in London Trailer

Deze film is niets minder dan een meesterwerk. Twee Amerikaanse toeristen, David en Jack, worden aangevallen op de Yorkshire Moors. Terwijl David herstelt van zijn verwondingen, krijgt hij waarschuwingen van de geest van Jack over zijn naderende transformatie. “Een Amerikaanse Weerwolf in Londen” bevat enkele van de meest memorabele momenten in de cinema, met name de ongeëvenaarde transformatiescène. Het is zonder twijfel de ultieme weerwolf film.

FLIMFUN
© 2023 filmfun.nl