Nederlandse cinema staat bekend om zijn openhartige benadering van seksualiteit, en in de loop der jaren hebben veel films gewaagde en memorabele naaktscènes gehad die aandacht hebben getrokken, zowel nationaal als internationaal. Hier is een lijst van de meest legendarische naaktscènes uit Nederlandse films:

Monique van de Ven in Turks Fruit (1973)

1973 Turkish Delight Official Trailer 1 Verenigde Nederlandsche Filmcompagnie VNF

Toen Paul Verhoeven’s “Turks Fruit” voor het eerst in de bioscopen verscheen, zorgde de film voor veel opschudding. Deze adaptatie van Jan Wolkers’ gelijknamige boek is niet alleen vermaard om zijn ontroerende liefdesverhaal maar ook vanwege de gedurfde seksscènes tussen Monique van de Ven en Rutger Hauer. Monique’s onbevreesde vertolking en haar chemie met Hauer zorgden ervoor dat de film een monumentaal werk werd in de Nederlandse filmgeschiedenis.

Renée Soutendijk in Spetters (1980)

SPETTERS 1980 Trailer

Verhoeven heeft altijd al de grenzen opgezocht in zijn films, en “Spetters” was daarop geen uitzondering. Hoewel de film voornamelijk het leven van jonge motocross racers belichtte, werden de erotische escapades van Renée Soutendijk met hen een cruciaal element van het verhaal. Haar rol, zowel provocerend als krachtig, laat zien hoe seks en verlangen in een door mannen gedomineerde sportwereld spelen.

Tatjana Šimić in Flodder (1986)

Bioscooptrailer Flodder 1986

“Flodder” is wellicht een van de meest bekende Nederlandse komedies. De film, geregisseerd door Dick Maas, bracht de memorabele familie Flodder naar het grote scherm. Tatjana Šimić, als Kees, werd een nationaal sekssymbool, mede door haar iconische scene in de garage “O, buurman wat doet u nu?!”

Renée Soutendijk in De Vierde Man (1983)

De Vierde Man (1983) - Gerard and Herman

Een andere samenwerking tussen Verhoeven en Soutendijk leverde de beklemmende film “De Vierde Man” op. De film, die draait om obsessie, religie en seksualiteit, toont Soutendijk in enkele van de meest intense scènes van haar carrière. Haar interacties met Jeroen Krabbé zitten vol suspense en erotische lading.

Carice van Houten in Zwartboek (2006)

Trailer Zwartboek met Carice van Houten vrijdag 11 september 22:05 NPO 3

In “Zwartboek” schetst Verhoeven een beeld van Nederland tijdens de Tweede Wereldoorlog. Carice van Houten speelt een Joodse zangeres die betrokken raakt bij het verzet. Haar rol vereiste zowel emotionele diepte als fysieke onthullingen, wat haar prestaties des te indrukwekkender maakte.

Monique van de Ven in Keetje Tippel (1975)

Keetje Tippel (1975) - trailer

Van de Ven toonde opnieuw haar bereidheid om gedurfde rollen op zich te nemen met “Keetje Tippel”, waarin ze de uitdagingen van een jonge vrouw in een snel industrialiserende samenleving belicht. Haar vertolking geeft inzicht in de sociale dynamiek van die tijd.

Halina Reijn in De Passievrucht (2003)

Officiële trailer 'De Passievrucht'

“De Passievrucht”, gebaseerd op het gelijknamige boek van Karel Glastra van Loon, is een emotioneel geladen drama. Halina Reijn, bekend om haar veelzijdige acteertalent, levert een diepgaande prestatie en neemt deel aan enkele van de meest intense momenten van de film.

Hannah Hoekstra in Hemel (2012)

De film “Hemel” gaat over de complexiteit van menselijke relaties en seksualiteit. Hannah Hoekstra, in de titelrol, toont zowel kwetsbaarheid als kracht in haar gedurfde en compromisloze vertolking.

Carice van Houten in Komt een vrouw bij de dokter (2009)

Komt een vrouw bij de dokter - Official Trailer - Eyeworks Film & TV Drama

Gebaseerd op de bestseller van Kluun, volgt deze film het leven van een man die worstelt met de ziekte van zijn vrouw en zijn eigen ontrouw. Carice van Houten’s rol als de lijdende vrouw is zowel aangrijpend als sensueel, wat het emotionele gewicht van de film versterkt.

Sophie Hilbrand in Zomerhitte (2008)

trailer Zomerhitte

“Sophie Hilbrand”, in een verfilming van weer een werk van Jan Wolkers, belichaamt het vurige en onvoorspelbare karakter van haar rol in “Zomerhitte”. De film, die bol staat van erotische spanning, profiteert enorm van haar charismatische aanwezigheid.

Katja Schuurman in Oesters van Nam Kee (2002)

Ned3 trailer De Oesters van Nam Kee 14-9-2004

Katja Schuurman, een van de meest bekende figuren in de Nederlandse entertainmentwereld, schitterde in “Oesters van Nam Kee”. Haar rol als de verleidelijke Thera zorgde voor veel gespreksstof, vooral vanwege enkele zeer expliciete momenten.

Angela Schijf in Ik ook van jou (2001)

Angela Schijf - Ik ook van jou (2001) Deel 7 van 7

De complexiteit van romantische relaties wordt uitgediept in “Ik ook van jou”, met de naakte Angela Schijf die het middelpunt vormt van dit turbulente liefdesverhaal.

Akkemay in Schatjes! (1984)

Schatjes Trailer 1984

“Schatjes!” toont de hilarische en soms bizarre dynamiek van een gezin. Akkemay’s was nog maar 15 jaar oud toen ze de film maakte, maar is toch naakt te zien. Uiteraard zorgde dit voor flink wat controverse.

FLIMFUN
© 2023 filmfun.nl