Niets zegt ‘episch’ zoals een film over de Griekse mythologie. Van moderne CGI-spektakels tot klassieke grootschalige producties, Hollywood weet hoe de oude verhalen en helden op het grote scherm tot leven moeten worden gebracht.
10. Helen of Troy (1956)
Deze kaskraker uit 1956 is geïnspireerd op de Ilias; een oud gedicht dat het verhaal van de Trojaanse Oorlog vertelt. Paris van Troje zeilt naar Sparta om een vredesverdrag tussen de twee machtige steden te sluiten. Onderweg wordt hij overboord geslagen en gevonden door Helena, Koningin van Sparta, en ze worden verliefd. Helena’s echtgenoot, Koning Menelaus, is op de hoogte maar speelt het spel mee zodat hij een reden heeft om Troje te belegeren. Hoewel het nu misschien wat gedateerd en melodramatisch aanvoelt, is Helen of Troy een grootse productie die zeker in de smaak zal vallen bij liefhebbers van klassieke zwaard-en-sandalenfilms uit de oude doos van Hollywood.
9. The Odyssey (1997)
Gebaseerd op het ‘vervolg’ gedicht op de Ilias, is de Odyssey een leuke TV-film uit de jaren ’90 met een internationale sterrencast en verrassend goede speciale effecten. Deze (redelijk) getrouwe adaptatie vertelt over de avonturen van zeeman Odysseus en zijn kleurrijke bemanning terwijl ze na de val van Troje naar huis reizen en allerlei mythische figuren tegenkomen, zoals Athena, de verleidelijke Calypso en de verraderlijke Eurymachus.
8. The Trojan Women (1971)
Geïnspireerd door het originele toneelstuk van Euripides, volgt The Trojan Women het verhaal van de vrouwen die na de val van Troje als slaven werden verkocht. De belangrijkste verhaallijnen volgen Hecuba, de Koningin van de Trojanen, terwijl ze naar de restanten van haar koninkrijk kijkt; Andromache, weduwe van de gedode Hector en moeder van zijn zoon Astyanax, die nu haar zoon alleen moet opvoeden; Cassandra, Hecuba’s dochter die gek is geworden door de gruwelen van de oorlog, in afwachting of ze in een seksuele relatie met de Griekse koning wordt gedwongen; en Helena van Troje die haar doodvonnis afwacht. Met hoofdrollen voor Katharine Hepburn en Vanessa Redgrave biedt deze film een heel ander, vrouwgericht perspectief op de Griekse mythologie en geeft een frisse kijk op het drama en de tragedie die je normaal gesproken niet van dit genre zou verwachten.
7. Jason en de Argonauten (1963)
Jason en de Argonauten verbluften het publiek in de jaren ’60 met indrukwekkende stop-motion actiescènes. We volgen de mythische Griekse held Jason en zijn groep argonauten op hun zoektocht naar het Gulden Vlies. Speciale effecten genie Ray Harryhausen bracht harpijen, levende standbeelden, skeletten en hydras tot leven in dit klassieke avontuurlijke epos.
6. Percy Jackson: De Bliksemdief (2010)
Percy Jackson: De Bliksemdief biedt een geheel andere kijk op de Griekse mythologie en is een familiefilm. We volgen de halfgod zoon van Poseidon (onze titelheld) die in de moderne tijd leeft. Wanneer Percy (gespeeld door Logan Lerman) zijn ware identiteit ontdekt, wordt hij in de wereld van de goden gezogen en moet hij een naderende oorlog stoppen en zijn moeder redden uit de handen van Hades. Onderweg nemen Percy en zijn tienerbende het op tegen vele mythische vijanden voordat ze de onderwereld betreden. Een combinatie van avontuur en actie, Percy Jackson is een leuke draai aan het oude onderwerp waar het hele gezin waarschijnlijk van zal genieten.
5. Immortals (2011)
Immortals volgt losjes de Griekse mythen van Theseus en de Titanomachy. In deze versie hebben de Goden de Titanen gevangen gezet onder de Berg Tartarus en de sterveling Koning Hyperion (met flair gespeeld door Mickey Rourke) wil de Epirus Boog gebruiken om ze te bevrijden. Theseus (Henry Cavill), een bekwame krijger die zonder het te weten werd opgeleid door Zeus in vermomming, wordt meegesleurd in dit epische gevecht om de mensheid te redden en de meedogenloze Hyperion te verslaan. Regisseur Tarsem Singh brengt zijn kenmerkende visuele stijl naar deze mythologische wereld. Het resultaat is een kunstzinnig CGI-spektakel met verbluffende beelden en meer gespierde mannen dan je je kunt voorstellen. Immortals omarmt de verwarrende, vreemde aard van Griekse mythen en toont dit op een grootse, gekke en fantasierijke manier.
4. Clash of the Titans (2010)
Deze remake uit 2010 van de fantasyfilm uit 1981 gaf het verhaal van Perseus de nodige grandeur. Gevonden op zee als een baby door een vermoeide visser, groeit halfgod Perseus (Sam Worthington) op zonder echte kennis van zijn goddelijke afkomst. Wanneer hij volwassen wordt, ontdekt hij dat hij de zoon is van Zeus (Liam Neeson) en gaat hij op wraakmissie tegen Hades (Ralph Fiennes) en zijn volgelingen uit de onderwereld. Onderweg ontmoeten Perseus en zijn soldaten een trio van angstaanjagende heksen, gaan ze de confrontatie aan met Hades’ trouwe dienaar Calibos, vechten ze tegen reusachtige schorpioenen en staan ze oog in oog met Medusa. Maar niets hiervan is te vergelijken met de onvermijdelijke eindstrijd met Hades waarin een Kraken wordt losgelaten. Clash of the Titans is een grootse, maffe remake met veel betere speciale effecten en een reeks betrouwbare Britse acteurs in enkele grappige kostuums.
3. 300 (2006)
Hypergestileerd, ultragewelddadig en doordrenkt met testosteron, was 300 een doorslaand succes dat Gerard Butler naar de voorgrond bracht. Een adaptatie van Frank Miller’s stripboek, 300 is een geromantiseerde hervertelling van de Slag bij Thermopylae tijdens de Perzische Oorlogen. In 480 v.Chr. bestaat er een staat van oorlog tussen Perzië, geleid door koning Xerxes (Rodrigo Santoro), en Griekenland. Bij de Slag van Thermopylae leidt Leonidas (Gerard Butler), koning van de Griekse stadstaat Sparta, zijn 300 keiharde, maar ernstig in de minderheid zijnde krijgers tegen het enorme leger van 300.000 Perzische soldaten. Hoewel de dood wacht op alle 300 Spartanen, inspireert hun opoffering heel Griekenland om zich te verenigen tegen hun gemeenschappelijke vijand en een nobel offer te brengen. 300 is een schitterende toevoeging aan het mythologiegenre en is een herkijkbare, adrenaline-gevoede film zoals geen ander.
2. Troy(2004)
Met zoveel films over de Trojaanse Oorlog is het geen verrassing dat een van hen bijna bovenaan deze lijst staat. Troje is weer een andere adaptatie van Homerus’ Ilias die het verhaal vertelt van de 10 jaar durende Trojaanse Oorlog nadat Helena met Paris naar Troje is teruggekeerd. Wat deze versie anders maakt dan de rest is de gelijke focus op beide kanten van de oorlog. Achilles (gespeeld door Brad Pitt) leidt zijn legendarische Myrmidons (samen met de rest van het Griekse leger) om de historische stad Troje binnen te vallen, die verdedigd wordt door Hector (gespeeld door Eric Bana) en zijn Trojaanse leger. Met een werkelijk all-star cast en vol met indrukwekkende veldslagen, maakt de betrouwbare regie van Wolfgang Peterson dit de definitieve kijk op de Trojaanse legende.
1. Hercules (1997)
Talloze films hebben Hercules in beeld gebracht en deden hun uiterste best om de beroemdste van alle Griekse legendes op het zilveren scherm tot leven te brengen, maar het is moeilijk om deze Disney-klassieker uit 1997 te overtreffen. Hoewel het verhaal de legende van Hercules herschikt om het geschikter te maken voor jongere kijkers (laten we eerlijk zijn, de meeste Griekse mythen zijn niet PG-vriendelijk), doet de film zijn verhaal nog steeds recht. Zeus’ broer Hades beraamt een plan om de goden omver te werpen en de heerschappij over de Olympus te nemen wanneer hij van een profetie hoort waarmee hij de Titanen kan lokaliseren en bevrijden. Maar hij moet ervoor zorgen dat Zeus’ pasgeboren zoon, Hercules, zich er niet mee bemoeit. Hoewel de handlangers van Hades erin slagen hem sterfelijk te maken, behoudt Hercules nog steeds zijn bovenmenselijke goddelijke kracht. Op een queeste om zijn goddelijkheid terug te krijgen en het Hades eens en voor altijd betaald te zetten, wordt Hercules getraind om van nul tot held te gaan en een echte legende te worden. Vol actie, romantiek en humor is Hercules een plezierige kijk op de Griekse held. Zoals je van een Disney-tekenfilm mag verwachten, zit het vol met aanstekelijke liedjes (de film wordt ‘verteld’ door de Muzen die het plot behoeden voor al te bizarre mythologische uitweidingen terwijl ze de film voorzien van vrolijke, geïnspireerde gospeldeuntjes) en heeft het enkele uitstekende stemacteerwerk – James Woods steelt de show met zijn slijmerige, glibberige vertolking van Hades en Danny Devito levert een gedenkwaardige prestatie als de neerslachtige Philoctetes.